Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztató a háromdimenziós radarállomás felépítéséről

Szöveg: Vastagh László |  2011. március 10. 18:15

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára március 10-én, nyilvános ülésen tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjait a háromdimenziós NATO radarállomás felépítéséről. A képviselők szakmai kifogással nem éltek, egyhangúlag támogatták a tárca elképzelését, a kivitelezésről azonban folyamatos tájékoztatást várnak.

1595915437
A parlamenti államtitkár elmondta: a Zengő és Tubes tapasztalatai azt is bizonyították, hogy nem szerencsés pusztán katonaszakmai vagy hadműveleti szempontokat figyelembe venni akkor, amikor az ország biztonságáról beszélnek, ezért az emberek egyetértésével kell meghozni a döntéseket. A honvédelmi tárca különös figyelmet szentelt annak, hogy ne lakott és természetvédelmi területen épüljön meg a háromdimenziós radar, lehetőség szerint ma is működő radarállomás modernizációjaként valósuljon meg a beruházás és biztosítsa hazánk légterének ellenőrzését.

Kompromisszumos megoldásról van szó – emelte ki Simicskó István. A helyszín a NATO számára is elfogadható és a költségek döntő hányadát a szövetség továbbra is fizeti. A földrajzi adottságok figyelembe vételével, a holttér kiküszöbölése érdekében azonban két réskitöltő radarszázad rendszerben tartása is szükséges, ami többletköltséggel jár. Ezzel az ország biztonsága erősödik, és nem utolsó sorban a tárca munkahelyeket tud megtartani.

A képviselők hozzászólásaikban megerősítették, hogy hazánknak szüksége van a háromdimenziós radarállomás felépítésére, a helyszín nem a legoptimálisabb, de a jelenlegi döntési helyzetben az egyetlen megoldás, amit a honvédelmi tárca választott, ezért elfogadják és támogatják annak felépítését.

Fotó: Deák József