Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A 21. század légvédelmi tüzéreinek mindennapjai

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. március 10. 18:21

Ezzel a címmel tartott előadást Kovács Ferenc mérnök ezredes, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka Budapesten a Stefánia-palotában, a nagyváradi Magyar Királyi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola Bajtársi Körének meghívására. Az alakulat és a bajtársi kör együttműködése sokéves hagyományra tekint vissza. A legutóbbi fegyvernemi napon a laktanyában Mucsy Iván nyugálományú százados „Élet a hadapród iskolában” című előadását kísérhették figyelemmel az érdeklődők. Akkor a fiatalabb nemzedék ismerkedett a múlt történéseivel, ezúttal pedig Budapesten az egykori hadapródok pillanthattak be a jelen mindennapjaiba.

A színes, számtalan fotóval, videóval gazdagított előadásában Kovács ezredes átfogó képet adott az ország egyetlen légvédelmi rakétás alakulatáról. A hangulatot megalapozva, a bemutató a 2005-ös ustkai légvédelmi rakéta éleslövészet kisfilmjével indult. Ezt követően a fegyvernem történetéről és a jogelőd alakulatokról esett szó, majd az ezred jelenlegi szervezetének kialakulását, rendeltetését és feladatrendszerét vázolta fel a parancsnok. Beszámolt a helyőrségről és laktanyai életképek felvillanásával igyekezett a hallgatósághoz közelebb hozni a helyszínt, ahol mindennapjainkat töltjük, ahol szolgálunk.

1595915438
Az ezredes tájékoztatójában külön fejezetet szánt a hagyományoknak, hagyományápolásnak, hiszen elsősorban ez az a pont, ahol a győri ezred és bajtársi kör támogatják egymást. Az emlékpark, a csapatmúzeum, az emlékszobák a mai napig gyarapodnak, többek között a hadapródiskola egykori növendékeinek is köszönhetően. Itt esett szó az alakulat arculati elemeiről – skarlátpiros baret, fegyvernemi sál, csapatkarjelzés –, amely együvé tartozásunkat hivatott kifejezni, valamint azokról a rendezvényekről – például nyílt nap, légvédelmi nyugállományúak találkozója – és tevékenységről (azaz az ezred honlap működtetése), amely nagyban hozzájárul a külső-belső tájékoztatáshoz, ahhoz, hogy a társadalom hű képet kapjon az alakulatról.

A prezentáció kitért arra, hogy ma, a 21. században hogyan lehet valaki a legénységi, a tiszthelyettesi, illetve a tiszti állomány tagja. Milyen követelményeknek, előírásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy bárkiből hivatásos vagy szerződéses katona lehessen. Természetesen a hallgatóság itt kapott tájékoztatást az ehhez kapcsolódó oktatási intézményi háttérről is.

A résztvevők érdeklődéssel követték nyomon az ezred 2010. évi fő feladatait, aminek a gyakorlatokon, éleslövészeteken túl része volt az árvízi védekezés és a vörösiszap-katasztrófa elhárítása során nyújtott segítség is. Az itthon szolgáló katonák mellett parancsnok büszkén beszélt a különböző missziókban szolgálatot teljesítő győri egyenruhásokról is.

Az előadás a 2010. évi rakéta éleslövészetekről készült kisfilmmel fejeződött be.