Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tervszerűen végzik a magyar katonák a feladataikat Irakban

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 1. 9:33

A terveknek megfelelően folyik a Magyar Honvédség iraki missziójának feladatvégrehajtása Erbilben. A 112 katonából álló kontingens az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljától érkezett ki a műveleti területre.

A kontingens feladatai között szerepel a partnerképesség-építés, az őrzés-védelem és a csapatkísérő feladat. Ez a kurd területeken a kiképzést támogató erők biztonsági felügyeletét jelenti, illetve magában foglalja az objektumok és a kiképző erők védelmét is. A magyar katonák emellett az Erbiltől távolabb folyó kiképző bázisokon is feladatokat hajtanak végre, a magyar érdekeltségű olajkutak közelében.

A legfeljebb 150 magyar katonából álló kontingens Irakba küldéséről még április 14-én döntött az országgyűlés. A határozat szerint a kontingens mandátuma 2017. december 31-ig tart, de ez parlamenti döntéssel meghosszabbítható. A kontingens ünnepélyes búcsúztatóját június 26-án rendezték meg a debreceni Kossuth laktanyában. Ekkor Hende Csaba honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: az irkai küldetés a nemzeti érdekeket szolgálja. „Látjuk az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet kegyetlenségeit, azt, hogy miként igyekszik végtelenül kegyetlen módszerekkel ráerőszakolni a maga hatalmát és életidegen tanait mindenkire" – mondta akkor a tárcavezető.

1595999458

Fotó: illusztráció