Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudásuk a haza szolgálatában áll

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. március 15. 6:51

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szenátusa ünnepi ülést tartott, ahol a Szenátus elnöke tiszteletbeli doktori (doctor honoris causa) és címzetes oktatói címeket, valamint a habilitált doktoroknak és az új PhD fokozatosoknak okleveleket adott át. A habilitált doktorok és a PhD doktorok a hagyományoknak megfelelően a Zrínyi Szablyánál tettek fogadalmat.

A Szenátus ünnepi ülését Prof. Dr. Szabó János (DsC), a ZMNE rektora nyitotta meg, aki köszöntötte többek között Mikita János mk. altábornagyot, vezérkari főnök-helyettest a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök képviseletében, illetve Dr. Stefán Géza vezérezredest, az egyetem tiszteletbeli örökös nagydoktorát. Professzor Dr. Ungvár Gyula nyugállományú mérnök altábornagy, az egyetem professzor emeritusa, a professzori tanács elnöke ezek után bemutatta a tiszteletbeli doktorokat. „Az egyetem a Felsőoktatási Törvén 65. paragrafusának második bekezdése alapján a kiváló elméleti és gyakorlati eredményeket elért hazai és külföldi szakembereknek, köztük az egyetem oktatóinak és kutatóinak tiszteletbeli doktor címet adományozunk"- kezdte beszédét a professzor, majd Dr. Dombrády Lórántnak, az MTA doktorának adta át a Doctor Honoris Causa címet.

1595884860
Mint az az ünnepségen is elhangzott, Dombrády Lóránt 1966 és 1971 között a TIT, 1972-től a Hadtörténeti Intézet tudományos munkatársa, majd főmunkatársa volt. 1990-től két éven át a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató-helyettese. A Századok és a Hadtörténeti Közlemények szerkesztőbizottsági tagja, az MTA Hadtudományi Bizottsága és a Magyar Történelmi Társulat igazgató-választmányi tagja. A Horthy korszak hadtörténetet négy önálló kötetben dolgozta fel és jelentette meg 1981 és 1990 között. Munkásságát 1990-ben Stromfeld Aurél – díjjal ismertek el. „Mint hadtörténész, a hatvanas évektől működik együtt egyetemünk és annak jogelőd intézménye Hadtörténeti tanszékével, és ennek során a magyar királyi honvédséggel foglalkozó fiatal hadtörténészek egész sorát juttatta publikációs lehetőséghez, segítette a tudományterület alapos megismerését, tudományos fokozatok megszerzését. A TIT Hadtudományi Országos választmányának egyik alapítójaként sokat tett a hadtörténelem széleskörű népszerűsítése érdekében. Mindezek alapján, több évtizeden át kifejtett oktató-tudományos kutatói tevékenysége, tervező, szervező, irányító munkája elismeréseként adjuk át e címet"- mondta el Dr. Ungvár Gyula.

A címet ugyanígy megkapta Dr. Szabó József nyugállományú vezérőrnagy, az MTA doktora, címzetes egyetemi tanár is. „Dr. Szabó József 1969-ben a hadtudomány kandidátusa, majd 1988-ban a hadtudomány doktora lett. Több mint két évtizede vesz aktívan részt a felsőoktatásban, a doktori képzésben és a tudományos fokozatszerzés eljárásaiban, a repülés, az űrhajózás és az űrdinamika kérdéseinek művelésében. Száz fölötti azoknak a cikkeknek, tanulmányoknak a száma, amelyekben szakterülete történetet és mai aktuális kérdéseit dolgozta fel. Több szakmai lexikon összeállításában vett reszt kidolgozóként, szerkesztőként vagy főszerkesztőként. Szerkesztette a Repülés Világa című szakmai tudományos folyóiratot, valamint a Magyar Repülés Évkönyvet, illetve a Magyar Szárnyakat, a Magyar Hadtudományi Társaság alapító tagja, 1995-ig alelnöke, majd 2004-ig elnöke"- mondta el többek között Dr. Ungvár Gyula Szabó Józsefről, akit egyúttal tiszteletbeli doktorrá nyilvánított, és a Doctor Honoris Causa cím használatara jogosított fel.

Dr. Szabó József mindkettőjük nevében megköszönte bizalmat, majd elmondta: „A cím átvételével olyan neves tudós személyiségek sorába emeltek bennünket, mint Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Manfred Wörner volt NATO főtitkár, vagy Király Béla vezérezredes, valamint más akadémikusok, az egyetem kiváló oktatói és külföldi neves professzorok."

1595884861
Az ünnepségen átadták a címzetes oktatói címeket is; Dr. Nagy Kálmán okleveles mérnökezredes úr, a Szenátus titkára ismertette a Szenátus döntését, melynek értelmében kiemelkedő szakmai, valamint tudományos tevékenysége elismeréséül címzetes egyetemi tanári oklevelet adományozott Dr. Horváth József vezérőrnagynak, Dr. Horváth Pál nyugállományú dandártábornoknak, valamint címzetes egyetemi docensi oklevelet adományoztak Dr. Kiss Imre ezredesnek és Dr. Honfi Attila mérnök ezredesnek.

Az egyetem Habilitációs Bizottsága az elmúlt évben két fő habilitációs eljárását folytatta: Az egyetem Habilitációs Szabályzatában rögzített követelmények teljesítése alapján a habilitációt odaítélte Mátételkiné dr. Holló Magdolnának, a Rendőrtiszti Főiskola főiskolai tanárának, valamint Dr. Birher Nándor Máténak, a Veszprémi Érseki Hittudományi Iskola Tanulmányi Igazgatójának, főiskolai tanárnak, a Kaposvári Egyetem magántanárának.

Az ünnepség záróeseményeként a PhD doktorok avatása következett. Dr. Ujj András ezredes, az egyetem tudományos rektorhelyettese, a rektori tanács elnöke ismertette és bemutatta a harminchét doktorjelöltet.

A habilitált doktorok és a PhD doktorok a hagyományoknak megfelelően a Zrínyi Szablyánál tettek fogadalmat. Az ünnepélyes doktori avatás szimbólumát, a Zrínyi-szablyát első ízben az 1985. október 15-én lezajlott avatási ünnepségen érinthették meg a doktorjelöltek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A Zrínyi-szablya egyesíti a függetlenségi harcok hagyományait. Mint a hazaszeretet és az áldozatvállalás méltó jelkepe, szimbolizálja a fegyverek alkalmazására való készenlét és képesség, valamint a hadtudomány magas szintű művelésének egységét. A Zrínyi-szablya érintésével elmondott eskü azt fejezi ki, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem – amikor elismeri addig végzett tudományos munkájukat – a PhD es habilitált doktorra avatottakat azok közé fogadja, akik magas szintű ismereteik birtokában lesznek és képesek a hadtudomány es a határtudományok értékeinek további gyarapítására.

1595884861
 

A frissen doktoráltak között volt Simicskó István KDNP-s parlamenti képviselő is, aki mindannyiuk nevében mondott köszönetet: „Köszönet, tisztelet és hála illeti az egyetemet a lehetőségért, nyitottságért a tanárok felkészültségéért, tanácsaiért, szakmai és emberi segítségéért."- mondta. „Az elmúlt négy év alatt meggyőződtem arról, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem elismerésre méltó, gondolkodó embereket művel, bátorítja, ösztönzi a tudományos munkát. Az egyetem többlet szellemiségének van egy titka, ez pedig a hagyományos magyar katonai erényekben rejlik: a bajtársiasságban, az emberségben, másokért való kiállásban, szolidaritásban, felelősségvállalásban és tettrekészségben."- mondta, és hozzátette: „Tudásunkat állítsuk hazánk védelmének szolgálatába, gazdagítsuk a magyar tudomány eredményeit, alázattal és bölcsességgel végezzük munkánkat embertársaink, felebarátaink és nemzetünk megbecsülésére, öregbítve ezzel a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi egyetem jó hírnevét."

1595884861