Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üdvözlet Afganisztánba

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 5. 12:22

„Üdvözlet Afganisztánba”, ez volt annak a pályázatnak a címe, amelyet a Honvédelmi Minisztérium hirdetett meg a magyar általános iskolák részére azzal a céllal, hogy tíz perces videoüzenet formájában mutassák meg a magyarországi kisiskolások mindennapjait. A győztes csapat a debreceni esélyegyenlőségi napon beszélhetett is az Afganisztánban élő gyermekekkel.

A pályázatra tizenhét általános iskola csapata jelentkezett. Õk adományokat is gyűjtöttek az afganisztáni gyerekek részére. A füzeteket, ceruzákat, tollakat, játékokat és ruhákat a dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezette delegáció még májusban ki is szállította egy afgán leányiskola és a Pol-e Khumri-ban található árvaház tanulói részére.

A pályázaton győztes csapat, vagyis a Fejér megyében található kincsesbányai Radnóti Miklós Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájának harmadik és negyedik osztálya nemcsak egy balatoni üdülést nyert, hanem arra is lehetőséget kapott, hogy a Magyar Honvédség esélyegyenlőségi napján – videokapcsolat segítségével – beszélhessen az afganisztáni gyerekekkel.

A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár laktanyájában vasárnap megrendezett esélyegyenlőségi napon így érthetően nagy volt az izgalom a kincsesbányai gyerekek között. Mindez csak addig tartott, amíg a monitoron fel nem tűntek az Pol-e Khumriban élő gyerekek.

A Magyarországtól több ezer kilométerre élő gyerekeket Szekeres Imre köszöntötte. Mint elmondta: őszintén bízik benne, hogy az ajándékok nagy örömet okoztak. Ezt követően a kincsesbányai gyerekek egy dallal köszöntötték afganisztáni társaikat.

 

 

Fotó: Szűcs László