Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új fejezet a koszovói szerepvállalásban

Szöveg: Révész Renáta |  2008. szeptember 1. 19:40

A Balkán békéje egész Európára kihat, hiszen ez a konfliktus-terület van legközelebb az Unióhoz. Magyarország már a múlt század elejétől kivette részét a balkáni törékeny béke megóvásában, fenntartásában. A közelmúltban új fejezet kezdődött a Magyar Honvédség koszovói szerepvállalását tekintve: egy magyarok által vezetett több nemzeti KFOR Zászlóalj önálló felelőségi területtel kezdte meg szolgálatát a koszovói Pec városánál található támaszponton.

A honvédelmi miniszter kezdeményezésére a magyar köztársasági elnök csapatzászlót és zászlószalagot adományozott a misszióját megkezdő Zászlóaljnak, melyet Szekeres Imre személyesen adott át tegnap Koszovóban. Az ünnepélyes ceremónián jelen volt a szlovén, illetve a magyar vezérkari főnök, a Magyar Honvédség, a KFOR, illetve a helyi rendőrség vezetői is.

Több mint 400 magyar katona kezdte meg ezzel fél éves szolgálatát a szlovénokkal kiegészült – ám magyar vezetésű – MH KFOR Zászlóalj keretében.

1595879710
- Más a feladat, más a helyszín, de a célunk ugyanaz. Fenntartani a békét, a nyugalmat, biztosítani Európa legfiatalabb államának stabilitását – szögezte le köszöntőbeszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter a koszovói Pec-ben. A miniszter utalt rá, hogy a közelmúltban befejezte szolgálatát a Pristinában állomásozó Õr és Biztosító Zászlóalj, ám a Magyar Honvédség katonái továbbra is kiemelt létszámmal vannak jelen a térségben.

– Afganisztáni és koszovói szerepünk nemzetközi tekintélyt ad. Súlyunk, szavunk van a NATO-ban, az Európai Unióban. Ez az Önök érdeme. Azt várom a Pec-ben szolgáló magyar katonáktól, hogy itt is úgy tegyék a dolgukat, hogy tovább erősítsék nemzetközi tekintélyünket – szólt a felsorakozó katonákhoz a miniszter.

A magyar katonák balkáni béketámogató, illetve békefenntartó szerepvállalása 1902 és 1907 között Koszovóban, valamint 1902 és 1917 között Albániában teljesített missziójukkal kezdődött.
Azóta azonban nagyot változott a világ, és természetesen a történelem is számos új fejezettel bővült mind Koszovó, mind a Magyar Honvédség vonatkozásában.

1995-ben a kialakult balkáni konfliktushelyzetben honi területen felajánlott bázisok átadásával támogatta Magyarország a NATO erőket, és működött közre a balkánon kialakult háború lezárásához és a béke helyreállításához. A NATO IFOR

1595879710
műveleteihez a Magyar Honvédség egy Műszaki Kontingens felajánlásával járult hozzá, amely 1996-ban kezdte meg a munkáját. Az alakulat Horvátország területén, Okucaniban települt.

1999-ben kezdte meg működését az MH Õr és Biztosító Zászlóalj, ebben az évben került sor az első váltása, amelynek alaprendeltetése Koszovón belül a Pristinában települt KFOR erők főhadiszállásának őrzés-védelme volt. A zászlóalj 18 váltást szolgált végig Koszovóban, ám a közelmúltban átértékelődött a magyar szerepvállalás.

Ennek a megújult szerepvállalásnak a keretében állt fel az MH KFOR Zászlóalj, amely a tegnapi nappal, vagyis szeptember 1-vel kezdte meg műveleti feladatait. Az önálló felelősségi területtel rendelkező, magyar vezetésű többnemzetiségű zászlóaljban a magyar katonák mellett két szlovén század vállal szerepet.

Az elmúlt néhány hónap legfontosabb történései Koszovóban

2008. február 17-én délután a koszovói parlament rendkívüli ülésén kikiáltották Koszovó függetlenségét és elfogadták új zászlaját és címerét. Február és március hónapokban szerb és koszovói albán részről is többségében békés tüntetések zajlottak Koszovó szerte. Az északi szektor nagyobb településein (Mitrovica, Gracanica, Gnjilane, Strpce) tovább folytatódnak a függetlenség elleni tüntetések, azonban folyamatosan csökkenő intenzitással.

A „TÛZ ÉJSZAKÁJA" három napos albán megemlékezés sorozat (március 05-07.) békésen zajlott le, nyugodt légkörben. (Adem Jahsari Uck és családja lemészárlásának tizedik évfordulója).

2008. március 08-án lemondott Vojislav Kostunica, Szerbia kormányfője. A lépés kormányválsággá eszkalálódott.

2008. május 11-én. Slobodan Samardzic Koszovóért felelős szerb miniszter március végén tartott kétnapos Koszovó több szerb lakta településen tett látogatásán kijelentette, hogy a választásokat koszovói szerbek lakta területein is szándékoznak megtartani.

2008. március 17-én tüntetők elfoglalták Mitrovicában a bíróság épületét. A UNMIK és a KFOR közös akciójában, hajnalban rajtaüt a foglalókon és újra az UNMIK felügyelete alá vonja az épületet. A szerb tüntetők letartoztatása és az épület visszafoglalása miatt komoly tüntetések alakultak ki Észak-Mitrovicában. Az UNMIK kivonásra került az északi városrészből és a KFOR vette át a terület irányítását.

Mind a szerb, mint a koszovói albán fél a nyugalom helyreállításában és a feszültség csökkentésében érdekelt. Bár jó úton halad Koszovó, a végső célok eléréséig még számos teendő van hátra.

1595879710
2008. június 15-én délben, a parlamentben Fatmir Sejdiu államelnök, Hasim Thaci miniszterelnök és Jakup Krasniqi a parlament elnöke közösen jelentették be az alkotmány hatályba lépését és annak a 41 törvénynek a becikkelyezését, amelyek az AHTISAARI- tervnek megfelelően a keretét adják a Koszovói Köztársaság működésének.

2008. június 20-án az ENSZ BT ülésén Ban Ki-Moon főtitkár felvázolta az UNMIK átalakítására és az EULEX misszió telepítésére vonatkozó javaslatait. E szerint az UNMIK az igazságügyi és rendészeti terület jogosultságait fokozatosan mintegy 120 nap alatt adja át az EULEX missziónak.

2008. július 1-én megkezdődött az érdemi munka a Koszovó és Macedónia közötti határvitát rendezni szándékozó kormányközi demarkációs bizottságban.

2008. július 16-án a Nemzetközi Valutaalap bejelentette, hogy befogadta a Koszovói Köztársaság tagfelvételi kérelmét.

2008. július 21-én Washingtonban, hivatalában fogadta George Bush Fatmir Sejdiu koszovói államelnököt és Hashim Thaci miniszterelnököt.
Radovan Karadzic népirtással és háborús bűntettek elkövetésével vádolt boszniai szerb politikus letartozatása nem váltott ki reakciókat a koszovói szerb közösségből.

2008. július 25-én az ENSZ biztonsági Tanácsa Koszovóról tárgyalt, ahol meghallgatták Lambert Zannier UNMIK vezető jelentését is a koszovói helyzetről. A BT megosztottsága az ülés után is fennmaradt, így a koszovói UNMIK átalakítással kapcsolatban sem várható a közeljövőben áttörés.

Fotók: Galovtsik Gábor

 
1595879711
 
1595879711
 
1595879711
 
1595879711
 
1595879711