Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új katonai életpályamodell

Szöveg: kormany.hu |  2011. július 6. 13:49

A korábbi megállapodásnak megfelelően a Honvédszakszervezet és a Honvédelmi Minisztérium között az elmúlt napokban vezetői és szakértői szinten intenzív egyeztetés folyt a Magyar Honvédség 2011-2021. közötti időszakra készülő humánstratégiájáról és az új katonai életpályamodellről. A tárgyalások során a szakszervezet egy 15 pontból álló követelést, illetve javaslatcsomagot juttatott el a tárca részére, melyben részletesen megfogalmazták a szakszervezeti tagság kifogásait a tervezettel kapcsolatban.

Július 5-én, kedden késő estébe nyúló tárgyalásokat folytattak a felek. Ennek eredményeként a tárca elfogadta a szakszervezet érvelését, és az érdekképviseleti javaslatok túlnyomó többségét bedolgozta a tervezetbe. A módosításokkal a pályamodellben olyan plusz garanciális elemek jelentek meg, melyek a katonai életpályát a korábbi tervezethez képest még kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszik valamennyi állománykategória számára.

A szakszervezet a tárgyalások eredményeként tudomásul vette, hogy a tervezet a módosított formában miniszteri döntésre beterjesztésre kerül. Ugyanakkor a stratégia alapján a következő hetekben kidolgozásra kerülő részletszabályok, illetve az új szolgálati törvény tervezete tekintetében ragaszkodik a további egyeztetésekhez. A tárca ígéretet tett arra, hogy a humánstratégia és az új katonai életpályamodell koncepciójának elfogadását követően folytatják az intenzív egyeztetést az érdekképviselettel, illetve az elfogadott koncepciót a szakszervezeti tagságnak részletesen bemutatják.