Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. július 4. 5:48

2010. július 1-jétől új parancsnoka van a szentendrei MH Központi Kiképző Bázisnak (MH KKB). Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter Mikusi Zsolt ezredest, a bázis parancsnokhelyettesét nevezte ki a szervezet élére. Mikusi ezredes néhány napja érkezett vissza Afganisztánból, ahol az ISAF főparancsnokságán, Kabulban szolgált hat hónapig.

A laktanya sorakozón, amelyen, a Szentendrén állomásozó két katonai szervezet, az MH KKB és MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI felsorakozott állománya előtt, Orosz Zoltán vezérőrnagyot a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét Mikusi ezredes köszöntötte abból az alkalomból, hogy kinevezése óta Orosz vezérőrnagy első alkalommal látogatott Szentendrére.

A honvédelmi miniszter Mikusi Zsolt ezredest az MH KKB parancsnokává történő kinevezéséről szóló határozatának kihirdetése után a HM Honvéd Vezérkari főnök-helyettese hangsúlyozta: egy alakult életében mindig meghatározó esemény, amikor a parancsnok kinevezésére kerül sor. Először átadta Benkő Tibor altábornagy HM Honvéd vezérkar főnök üdvözletét és gratulációját az új parancsnoknak, majd kifejtette, hogy Mikusi ezredes felkészültsége, szakmai tapasztalatai, emberi tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy jó parancsnok legyen és megfeleljen a vele szemben a miniszter úr és a vezérkari főnök úr által támasztott követelményeknek.

 

A kiképző bázisról szólva Orosz tábornok elmondta, hogy rendkívüli jelentősége van annak, hogy a bázisról a mai kor követelményeinek megfelelően kiképzett, felkészített katonák kerüljenek a csapatokhoz, akik megállják a helyüket a missziós feladatok teljesítése során. Ehhez azonban a tiszthelyettesek és szerződéses katonák képzésének és kiképzésének szentendrei alapintézményeiben, a jövőben még magasabb szintű munkára van szükség. Megerősítette, hogy a bázis a jövőben is fontos, bővülő feladatokat kap. A bázisra szükség van, hiszen a környezet adott: a nagy múltú bázis, ahol a magyar hadsereg tiszti karát képezték; a szellemiség; a feltételrendszer és az a parancsnok, aki megfelelő tapasztalatokkal rendelkezve a feladatokat teljesíteni fogja. Végezetül Orosz tábornok rendet, fegyelmet, lojalitást, emberséget és az új parancsnok támogatását kérte az állománytól.

Mikusi ezredes megköszönve a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettesének beiktató szavait, ígéretet tett arra, hogy a kiképző bázis és a szakképző iskola a feladatoknak a legjobb tudásuk szerint igyekszik megfelelni.

A rendezvény másik programjaként a márciusban bevonult szerződéses legénységi állományú katonák közül eredményes vizsgát tett 91 honvéd kibocsátása keretében a legjobban kiképzett, a legsportosabb katona, a legjobb kiképző tiszthelyettes elismerések átadására került sor. A legjobban kiképzett katona címet Stób Péter honvéd, a legsportosabb katona címet Kovács Anita honvéd, a legjobb kiképző elismerést Bodnár Norbert törzsőrmester kapta. Az elismeréseket a bázis parancsnok felkérésére Orosz Zoltán vezérőrnagy adta át. A laktanyasorakozó díszmenettel fejeződött be.