Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett az Idősügyi Tanács

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. november 17. 20:36

Támogatásáról biztosította a Honvédelmi Idősügyi Tanácsot dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára november 17-én, csütörtökön, a tárca Balaton utcai objektumában megtartott megbeszélésen. Az ülést Szabó József mérnök ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség osztályvezetője, a testület titkára nyitotta meg.

„Új fejezet kezdődik az együttműködésben" – jelentette ki Szabó ezredes, a honvédségi érdek-képviseleti szervek, valamint a tárca jogi, humánpolitikai főosztálya, a HM Társadalmi Kapcsolatok Iroda képviselői és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum titkára előtt. Leszögezte: a Honvédelmi Idősügyi Tanács konzultatív tanácsadó testületként működik, s fő feladatainak egyike, hogy a tapasztalatok birtokában − ha szükséges −, ajánlásokat, javaslatokat tegyen. Munkáját mindenkor a szakmaiság jellemzi majd.

A tanács, melynek elnöke a honvédelmi miniszter, helyettesítője pedig a parlamenti államtitkár, évente legalább két alkalommal ülésezik – szükség esetén ettől eltérően többször is.

Ezt követően sorra bemutatkoztak a tanács állandó tagjai, a honvédségi érdek-képviseleti szervezetek – a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Honvédségi Nyugállományú Klubok Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete –, valamint a tárca képviselői.

Simicskó István, a minisztérium parlamenti államtitkára támogatásáról biztosította az Idősügyi Tanácsot, hangsúlyozva, hogy a haza védelmének és a honvédelem ügyének támogatása nem kor függvénye, mint ahogy nem lehet gazdasági kérdés azoknak a megbecsülése, akik e területen dolgoznak nyugdíjba vonulásuk után is. Az államtitkár kiemelte az idősekkel folytatandó párbeszéd, konzultáció fontosságát, hiszen mintegy 34 ezer emberről van szó, s az „idősek bölcsességét, tapasztalatát tisztelni kell".

Ezt követően az Idősügyi Tanács tagjai javaslatokat tettek a következő – még ez év decemberében sorra kerülő – ülés napirendjére. Teljes egyetértés alakult ki abban, hogy az ügyrend és a 2012. évi munkaterv kidolgozása és elfogadása az elsődleges a további hatékony munkavégzés szempontjából.

Ezt erősítette meg Simicskó István is, aki több olyan téma sürgős, átfogó áttekintését is szükségesnek tartotta, amely a jövőben elősegíti a testület tevékenységének eredményességét. Ilyennek ítélte meg például az idősek eligazodásának segítését, egyebek mellett, a jogszabályi és szervezeti változásokban.

  Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária