Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepek előtt…

Szöveg: Dr. Németh András okl. mérnök százados |  2010. december 18. 7:27

A Magyar Honvédség delegációja, dr. Tóth Zoltán József a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási helyettes államtitkára, valamint Kovács József vezérőrnagy a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka látogatott el a közelmúltban az MFO (Multinational Force and Observers) misszió északi táborába.

December 9-én dr. Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási helyettes államtitkára, valamint  Kovács József vezérőrnagy a MH ÖHP parancsnoka állománygyűlést tartott a misszióban szolgáló magyar katonák és rendőrök részére. A rendezvényen szó esett a Magyar Honvédséggel kapcsolatos jövőbeni elképzelésekről, majd a delegáció vezetői tolmácsolták dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterének üdvözletét és köszönetét, aki a kontingens tagjainak békés, boldog ünnepeket kívánt.

Másnap az ausztrál kontingens által szervezett koncertet követően a magyar közösség vendégül látott közel kétszáz érdeklődőt, köztük a Force parancsnokát, W. J. Whiting vezérőrnagyot, illetve a Force vezetésének jeles képviselőit.

Ami ezután következett, arra senki sem számított…

Éjszaka hatalmas szél támadt, hideg levegővel és nagy mennyiségű finom szemcséjű homokkal árasztva el az egész tábort. Fák, kerítések, antennák dőltek ki, vezetékek szakadtak le, és az épületek füstjelzői percenként jeleztek, folyamatosan munkát adva a tűzoltóknak. A homokvihar három napig tombolt, próbára téve a katonai rendészeti feladatokat ellátó magyar csapatot (FMPU – Force Military Police Unit) is. Előkerültek a raktárból azok a felszerelések – porvédő maszk és szemüveg –, amelyekre azért volt szükség, hogy a járőrözési, járműforgalom- és szállításellenőrzési, kísérési és biztosítási feladatokat a szolgálatosok ilyen körülmények között is el tudják végezni. A tábor mindennapi életének, működésének rendészeti biztosítását ugyanis folyamatosan, a nap 24 órájában fenn kell tartani. Amikor a vihar elvonult és a por elült, vastag homokréteg borította az utakat, járdákat, irodákat és a szállásokat, amelyek takarítása még napokig eltarthat.
A Force élete lassan visszatér a normális kerékvágásba, és a karácsonyi készülődés is folytatódhat…

Fotó: a szerző felvételei