Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változatlanul szükségünk van a NATO-radarra

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 1. 15:22

Alapvető nemzetbiztonsági érdek, hogy a Magyar Honvédség képes legyen a haza védelmére. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a legkorszerűbb technológia álljon rendelkezésünkre az ország légterének ellenőrzésére – szögezte le Hende Csaba honvédelmi miniszter országgyűlési képviselői írásos kérdésre válaszolva.

Németh Zsolt (Jobbik) arra várt választ: „Stratégiailag indokolt –e még megépíteni az elhíresült NATO – lokátort?" Kérdéséhez hozzátette: térségünk államai többségében NATO-tagok, déli szomszédjaink között pedig időközben békéssé vált a viszony.

Válaszában a miniszter rámutatott, a radarrendszer teljes kiépítése Magyarország és a NATO biztonsága, hazánk szuverenitásának megőrzése szempontjából egyaránt fontos. A radarrendszer hiányzó harmadik eleme a NATO Integrált Légvédelmi Rendszer felderítő alrendszerének nélkülözhetetlen része. A harmadik radar telepítése nélkül az ország légtere nem ellenőrizhető tökéletesen . A kiépített 3 D radarrendszer képes ellenőrizni a magyar légtér teljes állami és polgári légi forgalmát, valamint légi katasztrófa esetén képes az esemény helyének és idejének pontos behatárolására. Alkalmas továbbá a polgári légi forgalmat érintő esetleges terrorista cselekmények felderítésére is.