Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi igazgatási továbbképzés

Szöveg: honvedelem.hu / HM Védelmi Hivatal |  2011. december 6. 19:19

A honvédelmi igazgatás rendszerének korszerűsítése és a védelmi igazgatás változó feladatai kapták a legnagyobb szerepet a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának háromnapos továbbképzésén, amelyen jelen volt Fodor Lajos, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára, dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint a minisztériumok és az országos hatáskörű szervezetek képviselői is.

1595928349
„Az út a jó közigazgatáshoz, a jó állam kialakításához az együttműködéssel kezdődik" – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a továbbképzést dr. Tokovicz József mérnök dandártábornok, a HM Védelmi Hivatal főigazgatója. Mint elmondta: a szolgáltató, felelős állam koncepciójában meghatározott kereteket figyelembe véve alakul át a védelmi hivatal is. A tisztán állami feladatok, így például a védelmi igazgatás is állami kézbe kerül, ezért a Megyei Védelmi Bizottságok a kormányhivatalok szervezetében működnek tovább. Az új honvédelmi és katasztrófavédelmi törvény megalkotásával a hatás- és felelősségi köröket szétválasztották a honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok mentén. A két feladatrendszer természetesen továbbra is számtalan szálon kötődik egymáshoz, szükségessé téve az együttműködés részletes szabályainak meghatározását, amit a honvédelmi és katasztrófavédelmi törvények végrehajtási rendeletei foglalnak keretbe.

Beszédében Tokovicz dandártábornok áttekintette a HM Védelmi Hivatal éves tevékenységét. A végrehajtott és folyamatban lévő feladatok közül kiemelte a megyei (fővárosi) védelmi bizottságok átadását a kormányhivatalok alárendeltségébe, a honvédelem komplex rendszerében megvalósuló együttműködést, a minisztériumok általános honvédelmi feladatainak koordinálását, az átfogó megközelítés és a polgári vészhelyzeti tervezés koncepcióinak kidolgozását, a kritikus infrastruktúravédelem területének újragondolását, a hazai és nemzetközi válságkezelési gyakorlatok tapasztalatait, valamint a Honvédelmi Tanács és a kormány speciális működési feltételeinek továbbfejlesztését.

1595928350
Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára beszédében értékelte a HM Védelmi Hivatal éves tevékenységét. Mint elmondta, a betervezett feladatokat sikeresen végrehajtották. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi igazgatásnak a jogszabályi környezet és a közigazgatás változásával összhangban kell formálódnia, s folyamatosan biztosítania kell az előírt feladatok maradéktalan végrehajtásának feltételeit.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy ismertette az országos katasztrófavédelmi rendszer átalakításának főbb lépéseit, annak új szervezeti és működési struktúráját. Kiemelte a Honvédelmi Minisztérium és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek közötti együttműködés fontosságát, felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban elért eredményekre támaszkodva folytatni kell a közös munkát a védelmi igazgatási rendszer átalakítása és jövőbeni eredményes működtetése érdekében.

A továbbiakban a meghívott előadók a védelmi igazgatás széles spektrumát érintve tájékoztatták a résztvevőket az aktuális témákról. A tárcán kívüli szervezetektől Barabás Ákos, a Vidékfejlesztési Minisztérium előadója az árvízvédekezésre történő felkészülés aktuális kérdéseiről beszélt, Mályik Szilárd, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője az európai kritikus infrastruktúravédelem nemzeti programjáról, dr. Pilz Tamás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előadója pedig a kormányhivatalok működéséről és a Megyei (fővárosi) Védelmi Bizottságok munkaszervezetének együttműködéséről a kormányhivatalok szervezeti egységeivel.

1595928350
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szóvivője, Cserháti Ágnes a közmédiarendszer átalakításáról és képességeiről, míg dr. Medveczki Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa a nemzetgazdaságra háruló honvédelmi feladatokról tartott előadást.

A HM szervezeti egységeitől dr. Till Szabolcs ezredes, a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős államtitkárság titkárságvezetője a honvédelmi rendszert érintő jogszabályi változásokról, Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka a katonai igazgatási rendszer átalakításáról, Kovács Tamás, a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője pedig a humánstratégia és a pályamodellek aktualitásairól tartott tájékoztatót.

A továbbképzésen ezt követően a HM Védelmi Hivatal központi és területi állománya számolt be az éves tevékenységéről, illetve a résztvevők megkezdték a következő év feladatainak tervezését és előzetes koordinációját.