Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi miniszteri találkozó: véglegesítették az új struktúrát

Szöveg: kormany.hu / MTI |  2011. június 10. 11:06

A líbiai nép további védelmezéséről, az afganisztáni kivonulás megfontoltságáról és a belső reformokról állapodtak meg a NATO-tagországok védelmi miniszterei a Brüsszelben tartott kétnapos megbeszélésükön. A miniszterek megerősítették, hogy a gazdasági nehézségek miatt szükség van arra az új megközelítésre, amelynek jegyében a tagországok költségtakarékosan, többnemzeti keretben próbálnak katonai képességeket teremteni és fenntartani.

1595919977
Ami a legfontosabb műveleteket illeti, a miniszterek leszögezték: a NATO eltökélt abban, hogy amíg szükséges, folytatja a líbiai célpontok elleni támadásait, a helyi lakosság védelmében. A kétnapos megbeszélés során véglegesítették a szövetség új parancsnoki szerkezetét. Ennek nyomán a jelenlegi 13 ezer fős létszám több mint négyezer fővel csökken.

Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: Magyarországot közvetlenül nem érinti az átalakítás, az egyeztetéseken elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy olyan struktúra jöjjön létre, amely a szövetség működését és alapfeladatait kellő hatékonysággal biztosítja. Megemlítette, hogy a szintén jóváhagyott ügynökségi reform elemeként a magyarországi bázisú C–17-es repülőgépek működtetésében érintett hivatalt (NAMA) is más ügynökségbe integrálják, de ez nem hátrányos hazánk szempontjából. Jóváhagyták a találkozón a NATO internetes, számítógépes támadások elleni védelemmel foglalkozó politikáját. Mint Hende Csaba elmondta, a szövetség e területen megelőző jellegű tevékenységet igyekszik folytatni, sikeres behatolás esetén pedig cél a megtámadott rendszerek működőképességének megőrzése, illetve helyreállítása.

Ami Afganisztánt illeti, a miniszterek – szintén a NATO-n kívüli hozzájáruló országokból érkezett kollégáik jelenlétében – megállapították, hogy a tervek szerint halad az a folyamat, amelynek keretében a NATO-vezette nemzetközi erő fokozatosan átadja az ellenőrzést az afgán hadseregnek. Megállapodtak ugyanakkor abban, hogy nem fogják elsietni a kivonulást.

Hende Csaba hozzátette: az átadás nem Afganisztán elhagyásáról szól, hanem arról, hogyan alakítsák át a nemzetközi jelenlétet, és hogyan adják a felelősségi területeket. A miniszter beszámolt arról is: a legnagyobb afganisztáni magyar alakulat feladatai egyelőre nem változnak, ugyanis Baglán tartományban a biztonság szavatolásának átvétele még várat magára.

1595919977

 Fotó: www.nato.int