Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán részt vesz a szíriai tüntetések elnyomásában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 10. 10:30

Szokatlan dolgokra lettek figyelmesek a szíriai tüntetések elleni erőszakos hatósági fellépés sebesült áldozatai: a rájuk támadó katonák nem beszéltek arabul, fekete egyenruhát hordtak, és szakállat viseltek, ami hazájuk hadseregében tilos. Gyanújuk szerint a köztudottan Szíria-barát Irán is közreműködik a rezsimellenes megmozdulások elnyomásában.

Az egyik törökországi kórházban ápolt Musztafa, aki a május 20-án a szíriai erők által kíméletlen ostrom alá vett Idlib városából menekült át a szomszédos országba, június 8-án, csütörtökön elmondta, hogy a civil ruhás rendőrök mellett iráni katonák is jelen voltak a tüntetők elleni fellépéskor. “A saját szememmel láttam őket: egy idős asszony kérte tőlük, hogy ne támadjanak meg minket, de azok nem beszéltek arabul (…), szakállat viseltek, miközben a szíriai hadseregben ezt tiltják, és fekete egyenruhájuk volt" – mesélte a 23 éves fiú, akinek a bal karját és a bal lábát találta el golyó.

Akram, egy másik, Szíriából Törökországba menekült fiú is azt furcsállta, hogy nem beszélték a nyelvüket a rájuk lövő katonák. Szerinte elsősorban orvlövészek lehettek, és olyan típusú fegyver volt náluk, amilyent Szíriában nem ismernek. Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy irániakat látott, méghozzá az iráni Forradalmi Gárda irányítása alá tartozó Baszidzs tagjait.

Az állításokat nehéz megerősíteni tekintettel arra, hogy újságírók nemigen tudják megközelíteni a szíriai hatóságok által rettegésben tartott településeket.

A The Washington Post című napilap egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesre hivatkozva korábban már hírül adta: Irán kiképzőket és tanácsadókat küld Szíriába, hogy segítsen a Bassár el-Aszad elnök elleni tüntetések elfojtásában. Az amerikai újság szerint a Forradalmi Gárda egyik elitalakulatának, az Al-Kudsznak a tisztségviselői április közepe óta kulcsszerepet játszanak Szíria területén az elnyomásban.

Címkéklövész