Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Veszprém ma is büszke honvédeire!”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. május 19. 13:15

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc viharos forgatagában születő és formálódó Magyar Honvédség azóta is sok dicsőséget szerzett a magyar hazának. A hadsereg békében is a magyar államiság egyik szilárd támasza” – mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere a „királynék városában” települt katonai szervezeteknek a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén, május 17-én.

1595935869
A 3. számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ, az MH 54. Veszprém Radarezred, valamint az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) közös megemlékezésén Szücs József mérnök ezredes, az MH LVIK parancsnoka – jelzésértékűen – elsőként azokat a katonákat köszöntötte, akik az ünnepség ideje alatt is szolgálatukat teljesítik a harcálláspontokon, a radarok mellett, illetve a világ különböző pontjain, a békemissziókban.

„Magyarország ezeregyszáz évét egyszerre jellemzi a megmaradásért, az európai elismertetésért folytatott folyamatos küzdelem, s egyben a nyugati kultúra befogadása és képviselete. Nemzetként való megmaradásunkban mindenkinél komolyabb szerepük volt Magyarország katonáinak, akik reménytelennek látszó helyzetekben is tették a kötelességüket, védték hazájukat, mentették sebesült bajtársaikat és elszántan néztek szembe a halállal" – mondta Szücs József ezredes.

A parancsnok szólt arról is, hogy 1849. május 21-e, Buda várának visszafoglalása, „méreteit, eredményét és jelentőségét tekintve is" egyértelműen kiemelkedik a forradalom és szabadságharc győzelmeinek sorából.

„Buda bevételével a magyar hadsereg nemcsak az ország fővárosát tette szabaddá. Ez volt az egyetlen olyan eset 1848-49-ben, amikor egy hadsereg rohammal − és nem kiéheztetéssel vagy alkudozással − foglalt el egy jelentős erődítményt. Érdemes megemlíteni, hogy 1916-ban ugyanezen a napon hunyta le örökre szemét a XIX. század legnagyobb magyar hadvezére, Buda visszavívója, Görgey Artúr honvédtábornok" – fejezte be beszédét a parancsnok.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a professzionális magyar hadsereg a jelenkor békés európai viszonyai közepette is „egyfajta minta a fiatalság, a felnövekvő nemzedékek számára." Szerinte a honvédelem alapja „a honvéd, maga az ember."

Hozzátette: a katonaság nem csupán harcolni tudást jelent, hanem olyan egyetemes emberi erények és értékek képviseletét, amelyekre békeidőben is nagy szükség van.

1595935869
„A magyar honvédelem napján nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a magyar katonanemzet. Könnyen lehet azonban, hogy nem használjuk ki eléggé a hagyományainkban rejlő lehetőségeket. Veszprém talán jobb helyzetben van ebben a tekintetben. A város és a honvédhelyőrség kapcsolata példás, sőt: példaértékű! A városnak a helyi katonaság ma is éppen olyan jelentős tényezője, mint néhány évtizeddel ezelőtt vagy a végvári harcok idején volt. Veszprém ma is büszke honvédeire" – jelentette ki Porga Gyula.

Az állománygyűlésen Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, Szücs József mérnök ezredes, valamint Vörös Zoltán alezredes, a radarezred parancsnokhelyettese elismeréseket adtak át.

Szintén veszprémi vonatkozású hír, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter huzamos időn át végzett, kiemelkedő munkája, valamint szakmai érdemei elismeréséül az „Év katonája" kitüntető címet adományozta Kovács István őrnagynak, az MH LVIK légi irányítóközpont csoportparancsnokának.

Fotó: Szabó Péter Dániel és archív