Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun szerint az al-Kaida felelős a szíriai merényletekért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 19. 12:38

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár úgy vélekedett május 17-én, csütörtökön, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tehető felelőssé a közelmúltbeli szíriai merényletekért.

Fiatalokkal beszélgetve New Yorkban a szíriai helyzetről, a főtitkár utalt „egy súlyos és hatalmas terrormerényletre néhány nappal ezelőtt" Szíriában. „Úgy gondolom, bizonyára az al-Kaida van mögötte" – mondta. Nem közölte, melyik merényletre gondol, de a múlt héten Damaszkuszban egy kettős robbantásnak 55 halottja és 372 sebesültje volt.

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje, amely nem ismeri el a több mint egy éve ellene indult népi tiltakozó mozgalmat, azt állítja, hogy „fegyveres terroristabandák" ellen harcol, és azoknak tulajdonítja az országot tavaly december óta sújtó merényleteket. Az ellenzék viszont a kormányt vádolja ezekkel, mondván, hogy így akarja szabotálni Kofi Annan ENSZ- és Arab Liga-megbízott béketervét.

Ban Ki Munhoz hasonlóan Oroszország (Damaszkusz szövetségese) is úgy vélekedett hétfőn, hogy az al-Kaida és ahhoz kötődő csoportok állnak az utóbbi napokban elkövetett szíriai merényletek mögött.