Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítő-altiszti képzés Debrecenben

Szöveg: honvedelem.hu / MH 5. BI LDD / 24. BGFZ |  2012. május 19. 11:44

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának lőgyakorlatán vettek részt a felderítő-altiszti tanfolyam hallgatói a közelmúltban a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison.

1595935868
A tanfolyamon részt vevő katonák számára nem volt nehéz jó eredményt felmutatni, hiszen több éve a Magyar Honvédség szerződéses katonái, akik az évek során számos hasonló lőgyakorlaton vettek részt. A leendő katonai vezetői beosztás azonban megköveteli a fegyverek készségszintű ismeretét, ráadásul a szükséges képességeket és tudást csak folyamatos gyakorlással lehet megszerezni és szinten tartani.

Az említett lőgyakorlatok mellett a tanfolyam során a felkészítésben részesülő katonák műszaki kiképzésen is részt vettek május második hetében.

A hajdúhadházi gyakorlótér robbantópályáján gyakorolták a tűzzel való, valamint az elektromos gyújtás alkalmazását. A sikeresen végrehajtott foglalkozások után a hallgatók a műszaki zárásból és a műszaki záron való átjárónyitásból kaptak felkészítést a dandár műszaki századának katonáitól.

A felderítő-altiszti tanfolyam átfogó harcászati gyakorlatai mellett – ahol a hallgatók megismerték és gyakorolták a különböző felderítési módok vezetését – speciális ismeretek oktatására is sor került. Gyakorolták a vízi akadályok felderítését, a folyó illetve a felderített vízi akadály paramétereinek meghatározását, valamint a rendszeresített és a szükségeszközökkel történő átjutást a vízi akadályon.

1595935868
A hallgatók felváltva gyakorolhatták a kiképzés során a felderítő-kisalegység parancsnoki feladatainak ellátását, így – a felderítőrészleg vezetése mellett – a feladat zárásaként az elöljárónak történő jelentésadást is.
Az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek a parancsnoki feladatkör gyakoroltatására, melynek a június közepére tervezett vizsgán nagy hasznát vehetik a hallgatók.

A tanulási folyamat részeként május 29. és június 1. között ismét a 24.
Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj lőgyakorlatán vesznek részt a
felderítő-altiszti tanfolyam hallgatói, ahol az egyéni lőfegyverek
mellett elsajátítják a mesterlövészpuskák és a BTR–80 páncélozott
szállító harcjármű toronyfegyvereinek kezelését.

A tanfolyam kiemelt
feladata, hogy a hallgatók a parancsnoki feladatkörben is jártasságot
szerezzenek. Megismerjék és gyakorolják a leendő katonai vezetői
beosztásukból adódó feladatokat, képesek legyenek a lőelőkészítő
foglalkozások és a lőgyakorlatok levezetésére.