Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezénylő zászlósi tapasztalatcsere Budapesten

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. július 18. 15:11

Napjainkra a legtöbb NATO-tagállamhoz hasonlóan hazánkban is kiépült és működik a vezénylő zászlósi rendszer, tehát bőven adódik lehetőség a tapasztalatcserére. E célból érkezett hivatalos magyarországi látogatásra július 16-án, szombaton Kerry J. Boggs zászlós, a NATO szarajevói parancsnokságának vezénylő zászlósa. A vendéget Kriston István zászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa fogadta és kísérte végig programján. 

A két szövetséges katona könnyen szót értett egymással, hiszen beosztásuk és rendfokozatuk is hasonló: zászlósi rendfokozattal mindketten vezénylő zászlósok, illetve alapképzettségüket tekintve felderítők. Mindezek mellett Kriston zászlós a texasi El Pasoban is gyarapította katonai felkészültségét, Boggs zászlós pedig európai szolgálatot lát el.

A magyar képzés, kiképzés mélyrehatóbb megértése mellett hazánk jó hírnevének erősítését is jól szolgálta, hogy Boggs zászlós megismerkedhetett néhány alapvető és jellemző magyar történelmi és katonai eseménnyel, valamint hagyománnyal; programja másik részében pedig a szakmai területbe nyerhetett alaposabb betekintést.

A vendég a több napos eszmecsere során képet kapott a hazai tiszthelyettesi modellről, a szakmai felkészítés és előmenetel rendszerének változásairól. Ez amiatt is lényeges kérdés, mert a vezénylő zászlós lényegében az első számú katonai vezető tevékenységének segítője, szakmai tanácsadója.

Július 18-án, hétfőn a Bosznia-Hercegovinából érkezett vendég a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai székházában folytatott szakmai megbeszélést, majd az MH Támogató Dandár Nemzeti Honvéd Díszegységével, illetve ennek egyik alegységével, a Honvéd Koronaőrséggel ismerkedett meg a Petőfi laktanyában. Boggs zászlóst Ádám Barnabás alezredes, a Honvéd Koronaőrség kijelölt parancsnokhelyettese fogadta, s tájékoztatta a Szent Korona történetéről, illetve a Honvéd Koronaőrség felállításáról, feladatairól.

Az alezredes tájékoztatójában hangsúlyozta a koronaőrök kiválasztásának, kiképzésének különleges, rendkívül magas színvonalú követelményeit; bemutatta az oktatás, a protokoll, a folyamatos szolgálat feltételeit, körülményeit.

Ezt követően Kerry J. Boggs zászlós a parlament kupolatermében megtekintette a Szent Koronát, majd ellátogatott Szentendrére, az MH Központi Kiképző Bázisra.


 Fotó: Galovtsik Gábor