Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves harcok folynak Bregában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 18. 15:34

Heves utcai harcok dúltak július 17-én vasárnap a líbiai felkelők és a Moammer el-Kadhafihoz hű erők között az ország keleti részében fekvő Brega kikötővárosban – közölték a lázadók. A NATO gépei Líbia több körzetét is bombázták a líbiai állami televízió és a lázadók honlapjai szerint.

„Néhány kisebb csoportnak sikerült beszivárognia (Brega belsejébe), de még nincs az egész város az ellenőrzésünk alatt" – közölte Mohammed Zaui, a lázadó csapatok egyik szóvivője.

A Kadhafihoz hű erők április óta ellenőrzik a Tripolitól 800 kilométerre keletre és a Bengázitól, a lázadók „fővárosától" 240 kilométerre délnyugatra fekvő várost. A lázadók csütörtök este indítottak támadást Brega bevételére.

A városközpontban a lázadók szerint Kadhafi háromezer embere sáncolta el magát. A harcoknak tizenhárom halottja és közel 200 sebesültje van.

A város három részből áll: keleti része lakónegyed, nyugati részé egy hatalmas kőolajipari létesítmény, s közöttük található az óváros. Ha a lázadóknak sikerülne elfoglalni a várost, nemcsak üzemanyag-szükségletüket biztosíthatnák, de jövedelemre is szert tehetnének a kőolajeladások révén.

A Kadhafi-rendszer televíziója éjjeli felvételeket mutatott a fővárosról, ahol több robbanás is történt. A tv-állomás szerint az atlanti szövetség harci gépei vasárnapra virradóra katonai és polgári célpontokat egyaránt támadtak.

A NATO közlése szerint a szövetség gépei szombaton három radart, egy légvédelmi rakétaállást és egy katonai raktárt romboltak le Tripoli körzetében, valamint hat harci járművet és két rakétakilövőt Bregában.

Az Al Manara lázadó honlap szerint a NATO-erők 14 célpontot semmisítettek meg Bregában.

Tonio Borg máltai külügyminiszter vasárnap Bengáziba érkezett, hogy a lázadókat képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetőivel tárgyaljon – közölte egy máltai kormányszóvivő. Borg többek között Mahmúd Dzsibríllel, az ÁNT második számú vezetőjével tárgyal.

Málta hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Líbiával és óvatosan foglalt állást a konfliktus kapcsán. Lawrence Gonzi miniszterelnök kormánya mindazonáltal június 1-én „a líbiai nép egyetlen legitim képviselőjének" ismerte el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot.