Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédő hőseink nyomában

A Honvéd Kadét Programban résztvevő diákok is csatlakoztak a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programhoz

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szabó Lajos |  2023. november 17. 18:20

A Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) közötti együttműködési megállapodás eredményeként már 144, a Honvéd Kadét Programhoz és a Honvédelem tantárgy oktatásához csatlakozott további hat köznevelési intézmény is részt vesz a NÖRI által tavaly elindított Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programban. A „Honvédő hőseink nyomában” címmel elindított együttműködés értelmében a diákok hét, honvédelmi tematikájú, nemzeti és történelmi emlékhelyet látogathatnak meg kedvezményesen, és ismerhetik meg történetüket a NÖRI, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kidolgozott pedagógiai segédanyagok segítségével.

A november 17-én aláírt megállapodás értelmében a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák tanulói januártól hét emlékhelyen élhetik át az aktív történelemtanulást. A NÖRI olyan emlékhelyeket választott a programba, amelyek fontos szerepet játszottak hazánk történelmében, például a gyulai várat, az egri várat, a siklósi várat, a szigetvári várat, a pákozdi Katonai Emlékparkot, a komáromi erődrendszert és a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet. A NÖRI a Történelemoktatók Szakmai Egyesületével közösen kidolgozott egy speciális oktatási segédeszközt, amelynek segítségével a diákok a látogatás előtt már ismerkedhetnek az adott helyszín történetével, majd a felkészülés után az egyes emlékhelyeken élményszerű tanulást tesz lehetővé. A diákok - a MÁV-val való együttműködés részeként - ingyenesen utazhatnak a megjelölt helyszínekre.

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az együttműködési megállapodás kapcsán hangsúlyozta: jelentős nap a mai a Honvédelmi Minisztérium számára, hiszen fontos együttműködési megállapodás született a Nemzeti Örökség Intézettel.

LALA5548

„A Honvéd Kadét Programban több, mint 7100 diák vesz részt. Idén szeptemberben hat intézményben indult el a Honvédelem tantárgy oktatása is” – mondta a helyettes államtitkár, hozzáfűzve, hogy az együttműködésnek köszönhetően, a honvéd kadétok különleges, maradandó élményekkel fognak gazdagodni, ifjúsági interaktív, múzeumpedagógiai foglalkozásokon és korosztályoknak megfelelő játékokon keresztül ismerkedhetnek meg várakkal, kastélyokkal, emlékhelyekkel.”

Czermann János hozzátette: reményei szerint a következő években a programban résztvevő diákok száma is többszörösére nő. Kiemelte: a Honvédelmi Minisztérium feladata az, hogy a fiatalok számára érdemi, a honvédelemhez méltó programkínálatot biztosítson.

„Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően olyan fiatalokat tudunk elvinni ezekre az emblematikus helyszínekre, akiknek eleve fontos a honvédelem” – mondta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a főigazgató az együttműködési megállapodás aláírásakor. Hozzátette: a Nemzeti Örökség Intézete tavaly indította el a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programját, amellyel a teljes köznevelési intézményrendszerhez szeretne kapcsolódni úgy, hogy a diákok állami támogatással, iskolai szervezésben, de a NÖRI által kidolgozott tartalmas és kreatív tananyag-feldolgozó módszertannal keresik fel az emlékhelyeket.

LALA5553