Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvát-magyar együttműködés Európa biztonságáért

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László, Szabó Lajos zászlós |  2021. január 28. 19:40

Dr. Mario Banožićot, Horvátország védelmi miniszterét fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka január 28-án, csütörtökön, Budapesten. A horvát delegáció a fővárosban tartott plenáris ülést követően látogatást tett a Székesfehérváron működő, horvát vezetésű Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokságon.

Horvát-magyar (4)

A horvát küldöttség magyarországi látogatása a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban kezdődött, ahol a két ország védelmi miniszterei plenáris tárgyalást folytattak. A vendégek ezt követően felkeresték a Székesfehérváron található Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokságot (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C), ahol megismerhették a 2020. augusztus 1-je óta működő szervezet eddig elért eredményeit, jövőbeni teendőit. Utóbbiak közül kiemelendő a parancsnokság legfőbb feladata, a térség stabilitásának megőrzése, illetve szükség esetén a műveleti tevékenység irányítása. Noha Horvátország és Magyarország a szervezet két keretnemzete, természetesen bármely NATO-tagország katonái vállalhatnak beosztást a parancsnokságon. A nemzetközi szervezetet Denis Tretinjak vezérőrnagy vezeti helyettesével, Siposs Ernő dandártábornokkal, valamint törzsfőnökével, Somogyi Zoltán dandártábornokkal.

A székesfehérvári látogatást követő sajtótájékoztatón mindkét ország minisztere az együttműködés fontosságát emelte ki. Mario Banožić úgy fogalmazott, hogy a tavalyi év mindenki számára rendkívül nehéz volt. A COVID-19 járványon túl a Horvátországot ért földrengések is óriási károkat okoztak. „Köszönetemet fejezem ki Magyarország kormányának és Benkő miniszter úrnak azért a segítségért, támogatásért és szolidaritásért, amit nyújtottak” – jelentette ki.

Horvát-magyar (19)

Válaszában Benkő Tibor aláhúzta: nem jár köszönet azért a támogatásért és segítségért, amelyet Magyarország nyújtott a földrengés okozta katasztrófahelyzet kapcsán, hiszen olyan baráti kapcsolat van a két nemzet között, amelyben természetes, hogy ott segítünk egymásnak, ahol csak tudunk.

A sajtótájékoztatón Mario Banožić kijelentette: a mai látogatás mindenképpen megerősíti a két ország katonai együttműködését.

„Katonai együttműködésünk területén jelenleg a védelmi koncepció szélesítése a legfontosabb feladat. Mindennek érdekében Horvátország továbbra is teljes mértékben támogatni fogja a közös munkát. Biztos vagyok benne, hogy ez az együttműködés a teljes térségre ki fog terjedni” – fogalmazott.

A horvát védelmi miniszter kiemelte azokat a példákat, amelyek bizonyítják a két nemzet együttműködésének sikereit. Így megemlítette a helikopter-személyzetek Zadarban folyó képzését, valamint a NATO-s és Európai Uniós közös tevékenységeket is. Utóbbiak kapcsán külön köszönetet mondott hazánk támogatásáért, amelyet Magyarország akkor nyújtott, amikor Horvátország látta el az unió elnökségi feladatait.

Horvát-magyar (20)

A Nyugat-Balkán stabilitásáért folytatott erőfeszítések kapcsán Mario Banožić kijelentette: a KFOR-ban is folytatódik nemzeteink együttműködése, hiszen jövő évtől kezdődően Horvátország egy század műveleti területre küldésével segíti elő a koszovói békét őrző NATO-missziót.

Benkő Tibor beszédében úgy fogalmazott: „Nagyon sok közös célunk van, hiszen tagjai vagyunk a NATO-nak, az Európai Uniónak és a Közép-európai Védelmi Együttműködésnek. Mindez arra kötelez bennünket, hogy közösen gondolkodjunk, és közösen oldjuk meg a felmerülő gondokat, problémákat.” A Visegrádi Négyek országainak szövetségét említve a honvédelmi miniszter elmondta: a tárgyalások során azt javasolta horvát kollégájának, hogy a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai alakítsanak ki szorosabb kapcsolatot a visegrádi országokkal, hiszen minden érintett nemzetnek elsődleges fontosságú kérdés a Nyugat-Balkán békéjének és biztonságának rendezése. Hozzátette azt is, hogy Horvátország ugyanúgy érdekelt az illegális migráció megállításában és kezelésében, mint Magyarország. „Egyformán küzdünk azért, hogy a terrorizmus elleni fellépésünk minél eredményesebb legyen. Horvátország ugyanúgy gondolkodik, mint Magyarország, hogy azért küldjük katonáinkat külföldre, hogy a gondokat, problémákat ott kezeljük, ahol azok keletkeznek” – mondta.

Horvát-magyar (17)

Horvátország KFOR-missziónak tett felajánlása kapcsán Benkő Tibor kijelentette: számunkra ez azért is fontos, mert novembertől magyar tábornok látja el a KFOR parancsnoki beosztását. „Ez megint egy lehetőség arra, hogy a kapcsolatainkat még szorosabbá fűzzük” – mondta.

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság kapcsán a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a katonai szervezetnek nagy jelentősége van Európa békéjének és biztonságának megőrzésében.