Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hőségriadó a Magyar Honvédségnél is

Szöveg: Szűcs László |  2010. július 13. 15:46

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint vasárnapig mindenképpen marad a kánikula, a hétvége második napján azonban néhány fokkal visszaesik a csúcshőmérséklet. Közben kedden a hőség miatt az ország nagy részére kiadták a harmadfokú figyelmeztetést, és a meleg miatt a Magyar Honvédségnél is könnyítéseket vezettek be.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy vasárnapig nem enyhül a rendkívüli meleg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvége második napjáig a sok napsütés mellett, a napközben megnövekvő gomolyfelhőzetből csak néhol alakulhat ki helyi zápor, zivatar. Szombat este, vasárnap hajnalban hidegfront érkezik, és ugyan a front vonulásában, valamint a hozzá kapcsolódó csapadékmennyiségben nagy a bizonytalanság, de mindenképpen több helyen lehet záporra, zivatarra számítani. A prognózis szerint néhol heves zivatarok is várhatók. Jelentős mennyiségű csapadék – azaz legalább napi 5 milliméternyi – az ország területének negyven százalékán valószínű.

Kedden délelőtt, a hőség miatt, az ország nagy részére kiadták a harmadfokú riasztást, szerdán pedig – a dél-dunántúli régió kivételével – mindenhol 27 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. A harmadfokú figyelmeztetést egyébként akkor szokták kiadni, ha legalább három napon keresztül várható 27 fok feletti napi középhőmérséklet.

 

Hőségriadó a laktanyákban is

A nagy meleg miatt a Magyar Honvédségnél is rendkívüli intézkedéseket kellett hozni. Egy, az MH Közegészségügyi-járványügyi Szolgálata által kiadott dokumentum szerint „július 12–18. között rendkívüli meleg idő várható országszerte, a csúcshőmérséklet elérheti a 36 Celsius-fokot is." Emiatt Dr. Németh András orvos dandártábornok, honvéd-tisztifőorvos vasárnapig hőségriadót rendelt el.

A személyi állomány egészségének megóvása érdekében, a hőségriadó ideje alatt, húsz perc munkavégzés után, húsz perc pihenőt kell biztosítani a katonáknak. Ráadásul a pihenőidők nem vonhatók össze. Németh tábornok emellett a kiképzési foglalkozásokon, a szabadban végzett fizikai munka esetén – amennyiben ez fokozott balesetveszélyt nem jelent – elrendelte a ruházat könnyítését is. A direkt napsugárzásában végzett munka esetén azonban a sapka viselése kötelező.

A kihelyezéseken és a terepfoglalkozásokon árnyékvető sátrakat kell felállítani, az őr-járőr, valamint más, fizikailag megterhelő szolgálatot adó állomány váltását pedig a lehetőségekhez képest gyakrabban kell végrehajtani. Mindezek mellett gondoskodni kell a megfelelő só-, és folyadék utánpótlásról. Az előírások szerint, védőital csak legalább 14–16 Celsius-fok hőmérsékletű vezetékes ivóvíz, ásványvíz, vagy szódavíz lehet.

A július 12-én aláírt dokumentumban az is olvasható, hogy az extrém magas UV-sugárzás által okozott egészségkárosodások megelőzése érdekében a 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint kerülni kell a szabadban végrehajtott kiképzési foglalkozást, sportfoglalkozást, munkavégzést, és menetgyakorlatot. Amennyiben ez nem megoldható, akkor a katonáknak legalább 20-as faktorszámú fényvédőkrémet kell használniuk, valamint javasolt az UV-szűrővel ellátott fényvédő szemüveg viselése is.

Dr. Németh András orvos dandártábornok a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: amennyiben az időjárás úgy alakul, a hőségriadót további napokra is meghosszabbítják. Erről pénteken, a legfrissebb prognózisok ismeretében döntenek.

 

Az alakulatok felkészültek

A lapunk által megkérdezett alakulatoknál az intézkedés kézhezvétele után azonnal megkezdték a leírtak végrehajtását. Miklovich János alezredes, a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese elmondta: az alakulat kiképzési tervében jelenleg csak tantermi foglalkozások vannak. Védőitalról azonban gondoskodnak a katonák és a polgári alkalmazottak részére.

Benda László ezredestől, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár megbízott parancsnokától megtudtuk: az irodai munkát végzők a laktanyai vezetékes ivóvizet fogyaszthatják, védőitalként, amely megfelel az előírt követelményeknek. A terepen végrehajtott kiképzési foglalkozásokon résztvevő állomány számára pedig palackos ásványvizet osztottak ki.

Fegyveres László alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred megbízott parancsnoka kiemelte: a győri alakulatnál a szabadban tartózkodó katonák számára már hétfő óta póló a meghatározott viselet. Emellett pedig kiosztották a raktáron található fényvédő krémeket is.

Ebben az időben szerencsésnek mondhatják magukat azok a katonák, akik vízzel kapcsolatos foglalkozásokon vesznek részt. Például ezen a héten az MH 86. Szolnok Helikopterbázison zajlik úgynevezett vízi túlélő kiképzés.

 

Aki csak teheti, a vízparton pihen

Bár a nagy meleg megviseli az emberi szervezetet, akik éppen szabadságon vannak, kifejezetten örülnek a napsütésnek és a jó időnek. Aki csak teheti, az a vízparton pihen, az elmúlt hét végén a Balatonnál ki lehetett volna tenni a „megtelt" feliratú táblát.

Mint azt Ács Gábor, a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. Balatonkenesei Honvéd Üdülőjének vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, az elmúlt hétvégén rengetegen hűsöltek az üdülőhöz tartozó partszakaszon. Hozzátette: kevesen tudják, de a Honvédszakszervezetnek köszönhetően a beutalóval rendelkezők mellett áprilistól már a honvédségi dolgozók – vagyis a katonák és a közalkalmazottak – és azok igényjogosult családtagjaik is ingyenesen vehetik igénybe az üdülő területén található strandot. Az elmúlt hétvégén közel ezren pihentek a parton, többségük ugyan beutalóval rendelkező vendég volt, ám több százan érkeztek olyanok is, akik csak strandolni szerettek volna.

Megtudtuk: a Magyar Tenger hőmérséklete igazán csábító volt, 25–26 Celsius-fokos víz várta a hűsölni vágyókat. Emellett különleges szolgáltatásokkal is kedveskedtek a Balatonkenesére érkezőknek, a gyermekek számára kézműves programokat és vetélkedőket szerveztek, a felnőtteket pedig különféle kulturális és sportprogramokkal várták. Aki úgy döntött, az a Forma 1-es nagydíjat és a labdarúgó világbajnokság döntőjét is megnézhette a parton felállított kivetítőn.

– A jó idő miatt a most következő hétvégén is több igényjogosult strandolót várunk, a múlt hetihez hasonló parti programokkal – mondta Ács Gábor.

Fotó: Archív