Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hőseink emlékének ápolása fontos feladat

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 11. 8:37

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére - az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság által szervezett országos karbantartási program záró rendezvényén - négy síremléknél helyeztek el koszorút a megemlékezők március 10-én, csütörtökön, Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Fiumei_képek_Takács (14)

A sírkerteben található Kiss Károly ezredes, Mieczysław Woronieczki-Korybut alezredes, Than Károly tűzmester és Görgei Artúr altábornagy síremléke is. Emlékük előtt koszorúzással egybekötött megemlékezés keretében tisztelgett az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége képviselői, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikum diákjai, valamint más katonai, illetve társadalmi szervezetek.

Fiumei_képek_Takács (3)

Miután Lengyel Andrea zászlós elszavalta „Kozma Andor: Karthagói harangok” című versét, Baráth István vezérőrnagy, a rendezvényt szervező MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) parancsnoka mondott beszédet. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére március 07-e és 11-e között országos, valamennyi megyére kiterjedő – társadalmi szervezetekkel, önkormányzatokkal és tartalékos katonákkal, valamint iskolákkal közös összefogással – hősi emlékhely karbantartási programot végeztek. „A közösen elvégzett munka jó példaként mutatja, hogy történelmünk és hőseink emlékeinek ápolása fontos feladata nem csak a Magyar Honvédségnek, hanem a társadalom hazafias gondolkodású tagjainak is. Csak együtt tudjuk eredményesen megőrizni azokat az emlékeket, értékeket a jövő generációja számára, amelyekért a jelen társadalma felel” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Fiumei_képek_Takács (6)

Hozzátette: amikor koszorút helyezünk az itt nyugvók – Kiss Károly ezredes, Mieczysław Woronieczki-Korybut alezredes, Than Károly tűzmester, Görgei Artúr altábornagy – síremlékeire, gondolnunk kell azon ismeretlen tíz- és tízezrekre is, akik a teljes Kárpát-medence területéről kerültek a honvédek közé, és akiknek harca, vagy éppen hősies halála egy nemesebb ügyet szolgált, a szabadságot. Beszédében felidézte a forradalom és szabadságharc főbb eseményeit kitérve a megtorlásra is. „A hadisírgondozás, a hősi emlékhelyek ápolásának nemes ügye nem csak a nemzet és a fegyveres erők kapcsolatának erősítése szempontjából stratégiai fontosságú, hanem azért is, mert nem pusztán eszmékre van szükségünk a megmaradáshoz, hanem magasztos tartalommal bíró helyszínekre is, ahol emelkedett lélekkel tiszteleghetünk” – zárta gondolatait Baráth István vezérőrnagy.

Kiss Károly ezredes sírjánál - mások mellett – virágot és koszorút helyezett el Baráth Ernő dandártábornok, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnoka, valamint Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár parancsnokhelyettese. Görgei Artúr altábornagy síremlékénél tisztelgett Csuka József ezredes, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ parancsnoka. Az elesett katonahősök emlékéért Rácz István őrnagy, a HM Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkésze mondott imát.