Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hősnek nem születünk, hőssé tetteink által leszünk”

Szöveg: MH TVEP Parancsnoki Iroda | Fotó: Saár Péter |  2023. május 28. 16:55

A magyar hősök napjáról az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága (MH TVEP) is megemlékezett május 27-én, a Fiumei úti sírkertben. A rendezvényen részt vett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

1Z7A8704

Az ünnepélyes megemlékezést az első világháborúban hősi halált halt magyar katonák emlékére állított, minden magyar alakulat nevét hordozó panteonnál tartották. A megemlékezésen az elöljárók és az MH TVEP vezetői mellett koszorút helyezett el Görgey Zsuzsanna zászlóanya, továbbá dr. Tóth Zsolt, a Nemzeti Örökség Intézetének társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Kajári Ferenc vezérőrnagy ünnepi köszöntőjében azon elődeinkre emlékezett, akik áldozatukkal, hősi cselekedeteikkel kitűntek a szürke tömegből, és akik hittel és bátorsággal teljesítették kötelességüket. „Hősnek nem születünk, hőssé tetteink által leszünk” – emelte ki beszédében a vezérőrnagy. A múltra emlékezve a mai, katonai vagy polgári szolgálatot teljesítőkhöz is szólt: „hős elődeink örökségének továbbvitele most már a mi felelősségünk. Éljünk úgy, hogy mi legyünk azok a hősök, akikre a jövő generációi emlékezni fognak.”

1Z7A8642

Gion Gábor a hivatásos katonák mellett a tartalékosokról külön megemlékezett ünnepi beszédében, kiemelve, hogy „1914 végére a teljes tiszti kar mintegy négyötödét tartalékos tisztek adták, akik sem bátorságban, sem rátermettségben nem maradtak el hivatásos bajtársaiktól”. A mai magyar hősök napja rendezvény immáron a harmadik alkalom, amikor kiemelt figyelemmel fordulunk a területvédelmi ezredek és a területvédelmi tartalékosok felé, akik a helyi közösségek védelmi képességeit növelik, legyen szó honvédelemről vagy katasztrófahelyzetről. Az államtitkár az első világháborúban elhunytak mellett megemlékezett nemzetünk minden katonájáról, akik történelmünk során önfeláldozóan, magyar népünk érdekében áldozták életüket.

A beszédeket ökumenikus imádság, a koszorúzás és a kegyelet virágainak elhelyezése követte, amellyel valamennyi meghívott, köztük honvéd tisztjelöltek, honvéd növendékek és kadétok rótták le kegyeletüket.

A megemlékezés zárásaként hármas díszlövés dördült el a hősök tiszteletére.