Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hosszútávú védelmi együttműködés a cél Dél-Koreával

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. augusztus 26. 12:20

A Koreai Köztársasággal a kétoldalú védelmi együttműködés erősítésében és továbbfejlesztésében vagyunk érdekeltek, ezzel összhangban megerősítjük az elért eredményeket és elkötelezettségünket az együttműködés folytatása, valamint továbbfejlesztése iránt – jelentette ki dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, miután a napokban udvariassági találkozón fogadta Sung Il-t, a dél-koreai Védelmi Beszerzési Program Adminisztráció (DAPA) miniszterhelyettesét.

DAPA_HM (4)

Két évvel ezelőtt ünnepeltük Magyarország és a Koreai Köztársaság közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját, mely alkalomból dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019. november 27-én Szöulban hivatalos látogatáson vett részt és partnerével aláírta a katonai együttműködési megállapodást.

Dr. Németh Gergely a találkozón elmondta, hogy az ázsiai régióban a Koreai Köztársaság politikai és gazdasági szempontból egyaránt az egyik legfontosabb stratégiai partnere hazánknak. A Koreai Köztársaság kiemelt partner a kutatás-fejlesztés, az innováció, valamint a felsőoktatás terén, mely együttműködési területek kiváló lehetőséget biztosíthatnak a védelmi és védelmi ipari együttműködés előmozdítására egyaránt. Mint mondta: a koreai beruházások a legmagasabb technológiai színvonalat hozzák Magyarországra, a gazdasági kapcsolatok pedig várhatóan tovább bővülnek.

DAPA_HM (7)

A találkozón szó volt arról is, hogy a Koreai Köztársaság növekvő érdeklődést mutat a közép-európai régió iránt. Dr. Németh Gergely reményét fejezte ki, hogy a 2021. július 1-jén kezdődött V4-es magyar elnökség idején további területeken sikerül bővíteni a kétoldalú és a V4+Korea együttműködést. Magyarország a védelmi együttműködés megerősítésében és továbbfejlesztésében érdekelt a Koreai Köztársasággal. Továbbra is számítunk a koreai féllel való hosszú távú együttműködésére – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az udvariassági találkozó egyebek mellett lehetőséget biztosított annak megerősítésére is, hogy a Koreai Köztársaság nemzetvédelmi miniszterének érvényes meghívása van Magyarországra.