Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hová tűnt Kim Dzsong Il?!

2008. szeptember 10. 9:23

Egy amerikai hírszerző tisztségviselő szerint Kim Dzsong Il akár agyi érkatasztrófával is küszködhet, míg Észak-Korea második számú embere szerint nincs probléma. De arról mindenki hallgat, miért nem jelent meg Kim Dzsong Il a nagyszabású katonai parádén.

Alaptalannak nevezte azokat a híreket Észak-Korea második számú vezetője, amelyek Kim Dzsong Il észak-koreai vezető rossz egészségi állapotáról szólnak. Sőt Kim Jong Nam, a Legfelsőbb Népi Gyűlés elnökségének elnöke szerint nincs probléma Kim Dzsong Illel.

Azt azonban senki nem magyarázta meg, miért nem vett részt az utolsó sztálinista diktátor azon a nagyszabású katonai parádén, amivel Észak-Korea a kommunista állam megalapításának 60. évfordulóját ünnepelte. (Megjegyzendő: a 66 éves Kim Dzsong Il korábban rendszeresen megjelent a hasonló rendezvényeken.)

Phenjan mindenestre sokáig nem cáfolta hivatalosan az észak-koreai vezető megromlott egészségi állapotával kapcsolatos sajtóhíreket, ahogyan egy amerikai hírszerzési tisztségviselő azon közlését sem, hogy “Kim Dzsong Ilnál valamilyen egészségügyi probléma merülhetett fel az utóbbi néhány hétben, valószínűleg agyi érkatasztrófa". Emlékeztetőül: a Csoszun Ilbo című dél-koreai lap keddi száma épp amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva tudósított Kim egy minapi súlyos rosszullétéről, eszméletvesztéséről.