Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hová tűntek az orosz harckocsik?

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 6. 18:50

A hidegháború utolsó éveiben Oroszország csaknem 53 ezer harckocsival rendelkezett, igaz, a lánctalpasok negyven százaléka még az 1950-es évekből maradt meg a hadseregben. Az elmúlt néhány évben azonban eltűntek a lánctalpasok, ma már mindössze csak 12 ezer maradt hadrendben belőlük. S ezeknek is alig tíz százaléka mondható igazán modernnek.

Először 1991-ben merült fel a kérdés: vajon használható és üzemképes-e egyáltalán a rendszerben lévő orosz harckocsik fele. Ebben az évben a másik 25 ezer darab lánctalpas azonban még bárrmikor készen állt arra, hogy szinte azonnal meginduljon Nyugat felé. Az állapot azóta csak romlott, a hidegháború után megörökölt harckocsik nagy része ócskavasként végezte.

A jelenleg hadrendben lévő harckocsik közül mindössze ötszáz darab, az igazán modernnek mondható T-90-es, vagy T-80-as, a többi T-72-es. Ez utóbbiak nagy részét azonban kiváló elektronikia berendezések beépítésével továbbfejlesztették. A kiváló minőségű tűzvezető rendszerek és hőképelemzők miatt a T-72-esek is komoly erőt képviselnek. Ám az kétségtelen tény, hogy az egykori világbirodalom, néhány éven belül elveszítette lánctalpas harci eszközeinek jelentős hányadát.