Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Embert próbáló küzdelem egy felvarróért

Szöveg: Szűcs László |  2007. december 6. 18:13

Rohamlövész. Az összes, lövészkatonáknak rendezett tanfolyam közül ez a legnehezebb. Az öt hetes kurzusokat kevesen bírják végig csinálni. Jelenleg a hatodik, Magyar Honvédség szintű rohamlövész tanfolyam zajlik Tatán. A honvedelem.hu helyszíni riportjából kiderül: hányan adták fel idő előtt a küzdelmet.

„Sosem hittem volna, hogy ilyen szép a téli erdő kora reggel. A hajnalban leereszkedett köd megül a fák között, a dér fehérre festi az avart. Minden nyugalmat áraszt, a csendet csak az apróbb állatok neszei törik meg: odébb egy kis rágcsáló spájzol még valamilyen bogyót télire, a fákon pedig madarak csacsognak és kerregnek. Még élvezni is tudnám, ha nem lenne ilyen baromira hideg! Bár a százados szerint szinte kánikula van. Hiszen még a víz sem fagyott bele a kulacsunkba. Nem tudom, hogy bírja. Velünk együtt gyalogolta végig az egész éjszakát, mégsem tűnik fáradtnak. Bezzeg én majdnem összeesem. Lassan harminchat órája nem aludtam."

– Rendben fiúk, pihenő! – adja ki a régen várt ukázt Varga Péter százados. A csapat örömmel veszi birtokba az elfoglalt járőrbázist. Amíg ketten fegyverrel biztosítják a környéken, a csapat másik fele saját kézifegyverének karbantartásával és a zokni cserével van elfoglalva. A bakancsba ugyanis mindig száraz zokni kell, különben szétszaggatja a lábat. A közelben két hanggránát robban. „Tüzérségi tűz!" – ordítja a csapat parancsnoka, a négy meggyötört arcú katona egymást biztosítva rohan az erdő sűrűje felé. Hátukon közel huszonöt kilós zsákkal.

„Na most még ez is, tüzérségi tűz. Még arra sem volt időm, hogy egy kicsit kifújjam magam. És ráadásul még ezt a fotóst

is ránk szabadították. Csak kattogtat, miközben mi futunk – az életünket mentjük –, a gép vakuja villog a reggeli félhomályban. Mintha nem lenne más esemény az egész Magyar Honvédségben csak ez a rohamlövész tanfolyam. Végre lassítunk. Teljesen benn vagyunk a fák között, itt talán nem lát meg bennünket senki."

A mostani a hatodik, Magyar Honvédség szintű rohamlövész tanfolyam. Ennek megszervezését a tatai dandár lövészzászlóaljának harmadik százada kapta feladatul – tájékoztat Varga százados, a tanfolyam vezetője, a század parancsnoka. Megtudom: ez a kurzus a legnehezebb az összes lövésztanfolyam közül. Nem véletlen, hogy aki sikeresen elvégzi, az büszkén viseli egyenruháin a „rohamlövész" felvarrót. A tanfolyamra egyébként bárki jelentkezhetett. Legénységi állományú katona, tiszthelyettes és tiszt is. Ezúttal harmincketten vágtak neki az embert próbáló öt hétnek. Maga a kurzus egyébként hasonlít az amerikai hadseregben rendezett ranger és különféle tengerészgyalogos tanfolyamokhoz. Szinte ugyanazokat az ismereteket tanítja meg a résztvevőkkel. S nem kevésbé kemény. Persze a tanfolyam kiképzői maguk is rendelkeznek valamelyik speciális külföldi vagy hazai iskolai végzettséggel.

„Akkor sem ütöm meg azt a gongot. Nem állok ki a többiek elé, és nem mondom, hogy gyenge vagyok. Egyszer sem, nemhogy háromszor. Nem hagyom abba a tanfolyamot, befejezem, még ha beledöglök is. Nem engedem, hogy később bárki azt mondhassa nekem: mit akarsz, még ezt a tanfolyamot sem tudtad befejezni… Jó, tudom, mások is ezt gondolták, mégis majd minden nap volt, aki gongolt. Ott álltak előttünk. Volt, aki lesütött fejjel szinte sírva, más beletörődve, de hangosan jelentette be: kész, abbahagyja! Az az igazság, lelkem mélyén megértem őket. Amikor jelentkeztem rohamlövésznek, nem hittem volna, hogy ennyire kemény lesz a kiképzés. És hol van még a vége? Hisz a fele még hátravan… De akkor sem ütöm meg azt a gongot!"

A rohamlövész tanfolyamokon mindig nagy a lemorzsolódás – mondják a kiképzők, miközben a fiúk végre ehetnek néhány falatot. Nem véletlenül hagyják abba sokan, hiszen a követelmény kifejezetten magas, ezt csak kevesen bírják. A mostani kurzusnál az első négy ember már a sportfelmérésen kiesett. Pedig az elvárás még nem is annyira megerőltető: 69 felülés és 57 fekvőtámasz, majd szintidőre Cooper-teszt, kétszáz méter úszás, s mindezek után öt kilométeres, egyenruhás, futás alakzatban. A jelentkezők nagy része az első héten kihullott. Pedig akkor még csak tájékozódási feladatok és elméleti oktatások voltak. Persze a hideg idő megviselte a katonákat, többen megbetegedtek. Mások pedig

kisebb-nagyobb sérülések miatt adták fel idő előtt. A rohamlövész tanfolyam hagyományai szerint, mindannyian egy gong megütésével jelezhették: nem bírják tovább. A harmadik hétre már csak négyen maradtak. Varga százados szerint azonban a mércén nem szabad csökkenteni, hiszen nem az a cél, hogy minél több rohamlövész legyen a seregben. Aki ezt a tempót nem bírja, még mindig elmehet az úgynevezett „alap lövész", vagy „haladó lövész" tanfolyamok valamelyikére. Aki azonban túléli az öt hetes kurzust, az jól kiképzett, stresszhelyzetben is dönteni tudó, lövészkatona lesz.

Megint megyünk. A kilométereket számolatlanul tapossuk bele a bakancsainkba. Már a lépéseket sem számolom, nincs értelme. Csak azt tudom: addig kell menni, amíg mondják. Most azt kaptuk parancsba, hogy az út mellett üssünk rajta egy katonai terepjárón. Aztán persze minden apró hibánkat részletesen kielemezik. És, ha nem jól csináltuk, akkor újra és újra végrehajtatják velünk a feladatot. S természetesen – mint az amerikai filmekben – erre az alvásból veszik el az időt."

– A hallgatóknak azt a legnehezebb megszokniuk, hogy folyamatos stressz alatt állnak. Alig van idejük tisztálkodni, az evésre csak perceket kapnak, alvásra pedig maximum három óra jut éjszakánként. Viszont egyre több feladatot adunk számukra, gyakran a legváratlanabb időben és helyzetekben – árulja el Varga Péter százados. S, hogy mindez nem legyen elég, még a külvilágtól is teljesen elszigetelték őket, hiszen a tanfolyam kezdetekor mindenkinek le kellett adnia a mobiltelefonját, sőt még pénzt sem tarthatott magánál. Ez első hallásra talán embertelennek tűnik, de a kiképzők szerint csak így lehet valakiből jó rohamlövészt képezni.

Irány a laktanya! – mondja a százados. Végre, már csak alig öt kilométer és befejeződött a mai nap. Vagy a tegnapi? Már nem is tudom. Lassan minden összefolyik, az egész egy hosszú, fárasztó és soha véget nem érő kiképzésfolyam, újabb és újabb parancsokkal, feladatokkal. De én teszem a dolgom, és csak az lebeg előttem, hogy ki kell bírnom! Mindenáron. Hogy aztán saját kézzel varrhassam fel a zubbonyomra a rohamlövész feliratot."