Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A déli határszakasz védelmével kapcsolatban sokaknak a pengésdrót koronával ékített kerítések jutnak eszükbe, végeláthatatlan poros útszakaszokkal. Ennél jóval összetettebbek a feladatok, amelyek közül talán a legkevésbé ismert a kutyás járőrök tevékenysége.

kutyás járőrök (1)

A Magyar Honvédség - szorosan együttműködve a rendőrséggel - évek óta részt vesz a déli határszakasz védelmében. A katonák a kerítések mellett járőrözve ellenőrzik azok épségét, illegális belépésre, vagy annak szándékára utaló jeleket keresve. A kijelölt vízi határszakaszokon folyami járművekkel segítik a rendőrök munkáját, biztosítják a természetes határvonalak átjárhatatlanságát. A kutyás járőrök azonban nem közvetlenül az országhatár vonalán látják el feladataikat, a két kerítés közé csak különleges esetekben küldik őket. Általában a kerítéstől párszáz méterre, 2-3 kilométerre teljesítik a napi feladataikat.

Az MH Katonai Rendészeti Központ Kutyás Kutató Raj járőrei immár negyedik éve erősítik az alföldi határvédelmet. A katonák és bundás társaik tevékenységüket az illetékes Megyei Rendőr-főkapitányság irányítása alatt végzik. Elsődleges tevékenységük a mélységi felkutatás, vagyis a kerítésnél telepített jelzőrendszer által érzékelt gyanús mozgások ellenőrzése, a határvonaltól befele található területek átvizsgálása.

kutyás járőrök (8)

A rendész katonák havonta kétszer egy hetet töltenek a határon, a többi szolgálatot a rendőrök látják el. A szolgálat koraestétől reggelig tart, amely a kutyavezetőknek és négylábú partnereiknek is megterhelő, de a kutyák képességeit, kifinomult szaglásukat, hallásukat az éjszakai órákban lehet a leghatékonyabban kihasználni. Egy átlagos szolgálat 12 órából áll, ez idő alatt – feladatok függvényében – a megfelelő pihenőidőt is biztosítani kell a „szájkosaras rendészek” részére. A koncentrált figyelem olyan intenzív és fárasztó agymunkával jár a kutyák számára, hogy egyhuzamban négy óránál tovább nem célszerű őket dolgoztatni. Ugyanúgy fontos a pihenőidők megtartása, mint a munkanapok közötti kimozgatás, amit nevezhetünk játékidőnek is.

Egy átlagos napon a feladatvégrehajtás helyszínére érkezve megkezdődik az adott szektor átvizsgálása. A kutyák figyelmét nem kerüli el a legapróbb nesz sem, így a területen előforduló vadakat, rágcsálókat is könnyedén észreveszik. Ha túl sok mozgás észlelhető az éjszaka folyamán, akkor gyakori, hogy a kutyák felváltva dolgoznak, így mindig kipihent az egyikük. Amennyiben a vizsgált szektor valamelyik szakaszáról riasztás érkezik, akkor a helyszínre érkezve a rendőrökkel közösen folytatják a járőrök a keresést. Egyéb esetekben a rádióforgalmat figyelve választják meg a kutatási területeiket.

kutyás járőrök (11)

A Magyar Honvédségen belül nyomkövető képességgel jelenleg egyedülálló módon a rendészet Nico nevű „katonája” rendelkezik. Több sikeres akcióban nyújtott már segítséget kétlábú bajtársainak. Számára hosszabb távon sem probléma követni szagminta alapján a nyomokat, míg társai csak párszáz méteren belül észlelik az idegen szagokat. A sikeres felkutatásokhoz persze szerencse is szükséges – jókor kell jó helyen lenni -, de a kutyák fejlett érzékszerveinek köszönhetően az elfogások jóval nagyobb számban eredményesek.