Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsvéti receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. április 24. 9:16

Immár hagyomány, hogy nagyobb ünnepek alkalmából a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Honvédség szakács csapata – recepteket oszt meg a honvedelem.hu olvasóival. A katonaszakácsok ezúttal, a húsvét alkalmából, báránycsülköt kemencés sztrapacskával, illetve húsvéti fonottas kalácsot készítettek.


BÁRÁNYCSÜLÖK KEMENCÉS SZTRAPACSKÁVAL

1595917548
Hozzávalók 6 személyre:

  • 6 darab báránycsülök,
  • 2 darab makói bronzhagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • 1,5 evőkanál szárított rozmaring,
  • 2-3 friss rozmaringág,
  • só,
  • frissen őrölt feketebors,
  • 2 evőkanál mangalicazsír,
  • 1 deciliter olívaolaj,
  • 2 deciliter száraz fehérbor.

 Sztrapacskához:

  • 50 dekagramm burgonya reszelve,
  • 40 dekagramm liszt,
  • 30 dekagramm juhtúró (nem bryndza!),
  • 3 deciliter 20 százalékos tejföl,
  • 13 dekagramm füstölt mangalica szalonna,
  • 5 dekagramm parmigiano reggiano (parmezán sajt) frissen reszelve,
  • só,
  • frissen őrölt feketebors.

Grillzöldségekhez:

  • 2 darab kisebb cukkini,
  • 1 darab peperoni rosso (szicíliai paprika), (vagy 2 darab kaliforniai paprika),
  • 1 darab radicchio saláta,
  • 30 dekagramm zsenge spenót,
  • 12 dekaragmm pancetta (olasz szárított szalonna),
  • 2 evőkanál olívaolaj.

Báránycsülök elkészítése:

A báránycsülköket fűszerezzük meg a következőképpen: először sózzuk, majd frissen őrölt
feketeborssal szórjuk meg, végül mozsárban törjük finomra a szárított rozmaringot, és szórjuk azt
is a csülkökre.
Egy tepsibe tegyünk 2 evőkanál zsírt, 1 deciliter olívaolajat, fektessük bele a csülköket, majd öntsünk 1 deciliter
fehérbort hozzá.
A tisztított hagymákat vágjuk négy részre, a fokhagymagerezdeket késlappal törjük össze, és
osszuk el a tepsiben a csülkök között. Végül tegyünk bele 2-3 friss rozmaringágat is.
Fedjük le (alufólia vagy a tepsi saját üvegteteje segítségével), és 60 percig pároljuk. Ezután vegyük
le a fedőt, és változatlan hőfokon süssük-pirítsuk a csülköket. Időnként locsoljuk meg saját
szaftjával. A maradék 1 deciliter fehérbort öntsük a tepsibe, pótolandó a párolgó pecsenyelevet. Süssük
készre körülbelül 40-50 perc alatt. Az utolsó 10 percre a hőfokot állítsuk 180 fokra. Közben készítsük el a
sztrapacskát.

Sztrapacska elkészítése:

A reszelt burgonyát keverjük össze a liszttel, majd galuskaszaggató vagy kés segítségével
galuska méretben adagoljuk forrásban lévő sós vízbe. Végezzünk próbafőzést. Ha a kifőtt tészta túl
lágy lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Főzzük ki a tésztákat, és tegyük egy tálba őket.
A juhtúrót egy edényben keverjük össze a tejföllel, adjunk hozzá frissen őrölt feketeborsot. Sózni
nem szükséges, a juhtúró meglehetősen sós.
A mangalica szalonnát vágjuk apró kockákra, tegyük őket egy üres serpenyőbe. Olvasszuk ki a
zsírját, majd öntsük hozzá a kifőtt tésztákat, és jól forgassuk át. Végül öntsük rá a tejfölös juhtúrót,
keverjük el, és 1-2 percig még hagyjuk a lángon. Tegyük félre.

Grillzöldségek elkészítése:

A zöldségeket vágjuk szeletekre vagy kockákra ízlést szerint. A spenótleveleket mossuk meg, és
vágjuk fel 2-3 részre.
A pancettát vágjuk kockákra, ha szeletelve vettük, akkor csíkokra. Kevés olívaolajon gyorsan
pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a zöldségeket: először a cukkinit és a paprikát, majd a radicchio-t,
végül a spenótot. Sózzuk, borsozzuk. Nagy lángot használjunk a serpenyő alatt (legjobb kékacél
serpenyőt használni), hogy zöldségeink ropogósak maradjanak.

A bárány, amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és tegyük a helyére a sztrapacskát serpenyőstől,
melyet közben megszórunk reszelt parmezán sajttal. Állítsuk grill fokozatra vagy a legnagyobb
hőfokra a sütőt, míg a sajt megpirul a galuskák tetején.
Tálaljuk a báránycsülköket a zöldséggel és a sztrapacskával, saját pecsenyelevével öntsük le.

HÚSVÉTI FONOTTAS KALÁCS

1595917548
Hozzávalók:

  • 1 kilogramm finomliszt,
  • 15 dekagramm vaj,
  • 1 darab tojás (majd még 1 darab a kalács megkenéséhez),
  • 5 evőkanál cukor,
  • 5 deciliter tej,
  • 4 dekagramm élesztő,
  • 1 kávéskanál só.

Elkészítése:

1 deciliter langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A maradék cukrot a tojással kikeverjük.
A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros tojást, a sót, és a maradék
langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk.
A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes,
sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel körülbelül negyed, kézzel legalább kétszer ennyi).
Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (körülbelül fél órán keresztül).
A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk.
Először a két kisebb darabot egyenként nagyjából 40 centiméteres hengeres formává sodorjuk. Egymáson
keresztbe fektetjük őket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart
tésztát félbehajtjuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük.
A nagyobb tésztadarabot az előzőknél hosszabb hengerré sodorjuk, és körülkerítjük vele a
tepsiben lévő fonatot.
Előmelegítjük a sütőt, közben a tésztát langyos helyen ismét kelni hagyjuk (15-20 perc).
Végül a kalácsot megkenjük összehabart tojással, és az előmelegített sütőbe tolva, közepes
lángon pirosra sütjük.
A sütési hőfok: 200 Celsius-fok.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK HOZZÁ!