Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz éves a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tóth László |  2021. június 16. 19:54

„A mi hivatásunk egyedülálló, hiszen katonai eskünk egy életre szól” – hangsúlyozta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület közgyűlésén elmondott ünnepi beszédében. A magyar légtér nyugállományú védelmezői június 16-án, szerdán találkoztak a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban, egyesületük alapításának 20. évfordulója alkalmából.

Bajtársi_egyesület-közgyűlés (7)

A kerek évforduló alkalmából az egyesületet levélben köszöntötte Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető üzenetében köszönetet mondott az egyesület közösségépítő tevékenységéért, valamint kiemelte: a magyar légtér védelmezőinek a fegyvernem és a katonai közösség iránti szeretete, kitartása, újításokra való fogékonysága alapozta meg a mai Magyar Honvédség szellemiségét, szervezeti és technikai fejlesztésének lehetőségét.

Szabó István honvédelmi államtitkár ünnepi beszédében az egyesület tagjainak pályáját méltatva elmondta: „a mi hivatásunk egyedülálló, hiszen katonai eskünk egy életre szól. Így, ha véget ér az aktív pályafutásunk, akkor sem szűnik meg a köztünk lévő bajtársiasság. Önök különösen ékes példája ennek, hiszen ebben a szellemben élnek és segítik a következő generációt tapasztalataikkal és tanácsaikkal.” Az államtitkár a fegyvernem fontosságát és a nyugállományú katonák munkáját kiemelve rámutatott: Magyarország szuverenitásának megőrzéséhez, légterének védelméhez elengedhetetlenül szükséges a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület tagjai által választott hivatás.

Bajtársi_egyesület-közgyűlés (5)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is levélben köszöntötte a jeles évfordulón az egyesület tagjait. A vezérőrnagy köszönetet mondott az egyesület hagyományápoló és értékteremtő munkásságáért. A Magyar Honvédség parancsnoka levelében hangsúlyozta: „kérem, továbbra is legyenek partnerei a haza és a honvédelem ügye érdekében végzett munkában, aktívan vegyenek részt városuk közéletében és nyújtsanak segítséget ahhoz, hogy az aktív munkából kiváltak támogatásra találjanak közösségükben.”

Bajtársi_egyesület-közgyűlés (9)

Az ünnepség végén Tóth Sándor nyugállományú ezredes, a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület elnöke felelevenítette a közösség elmúlt évtizedeinek főbb állomásait. A rendezvény elismerések és emlékplakettek átadásával zárult.