Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonnégyezer katona keresi az eltűnteket Japánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 25. 10:20

A japán kormány 24 ezer 800 katonát vezényel hétfőn a földrengés és szökőár sújtotta térségbe a még mindig eltűntként nyilvántartott több mint 12 ezer áldozat felkutatására – jelentette be április 24-én, vasárnap a szigetország védelmi minisztériuma.

A halálos áldozatok hivatalos száma 14 ezer 300. Az eltűntek egy részét a tengervíz sodorta el, mások a romok alatt lelték halálukat. Az intenzív kutatás két napig tart majd, és részt vesz benne a rendőrség, a parti őrség és amerikai katonák is. A műveletben 90 helikopter és repülőgép segíti a földön kutatókat. Ezenkívül a haditengerészet 50 hajóval és 100 búvárral kutatja át a tengert a parttól 20 kilométeres távolságig.

A március 11-i katasztrófa óta a japán fegyveres erők már harmadszor indítanak intenzív kutatást a holttestek után. A védelmi minisztérium szóvivője szerint ezúttal talán hatékonyabb lehet a keresőmunka, mert a tengervíz már visszahúzódott a szárazföldről. Hozzátette, hogy mindaddig újra és újra indítanak kutatást, amíg a hozzátartozóikat elvesztő családok akarják ezt.

Fotó: MTI / AP