Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

I. világháborús repülőgépeket újítanak fel

Szöveg: JETfly |  2008. június 24. 17:17

A canberrai Australian War Memorial (AWM) vezetősége ugyancsak nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elhatározták, hogy a birtokukban lévő – még az I. világháborúban zsákmányolt – repülőgépeket felújítják. E nem mindennapos feladathoz francia szakembereket hívtak segítségül, akik közreműködésével 2008 őszéig elvégezik az ehhez szükséges munkákat.

Az újjáalakítás már elég előrehaladott állapotban van – az 1917-ben, Franciaországban szerzett – német Albatros DVa, illetőleg a másik Pfalz DXII típuson. Ugyanis a „nagy háború" befejezésnek 90. évfordulóján egy kiállítás nyílik Ausztráliában, melynek szerves részét képezik majd ezek a masinák is.

A canberrai Australian War Memorial (AWM) birtokában lévő I. világháborús német repülőgépek felújításának gondolata nem is olyan régen fogalmazódott meg a szakértők részéről. E munka elvégzését az is elősegítette, hogy 2008. november 11-én lesz az I. világháború befejezésének 90. évfordulója. Ebből az alkalomból az ausztrálok egy kiállítást terveznek összeállítani, amelyben természetesen a „háborús madarak" szintén helyet kapnak. Az időközben már elkezdődött munkafolyamatokhoz külföldi segítséget is igénybe vettek.

Az AWM helyettes igazgatója – Nola Anderson – beszámolt arról, a felújításhoz azért hívtak francia segítséget, hogy az ausztrál kollégák kellő tapasztalatokat szerezhessenek és tanuljanak a szakszerű restaurálásból. A franciák szakértője, Alain Vallet, pedig kijelentette, hogy a 90 éves matuzsálem korú gépek igen érdekes és egyben különleges borítást viselnek, így felújításuk rendkívüli odafigyelést igényel. Így például a munkákhoz eredeti fényképfelvételeket is felhasználnak. A német gyártmányú Albatros DVa és a Pfalz DXII típusokon közben már megkezdték a fa-szerkezetek restaurálását, melyekre végül majd új vászonburkolat kerül fel. A végső cél pedig az, hogy ezek a szerkezetek ismét repülőképesek legyenek.

1917-1918-ban az Albatros repülőgépek igen népszerűek voltak, és tulajdonképpen ezek alkották a német légierő gerincét.

1595877646

Az E01685 jelzésű Albatros DVa típust 1917 decemberében Franciaországban zsákmányolták. Armentiersnél – az akkori frontvonal közelében – az ausztrálok egyik RE8 repülőgépe, egy légi harcot követően földre kényszerítette ezt az Albatrost. A gépet ezután elszállították a zónából, és az Ausztrál Repülő Alakulatok (Australian Flying Corps) 3. századához vitték javításra, majd pedig kísérleti repüléseket végeztek vele. Az angol mérnökök így jutottak például kellő információ birtokába a repülőgép tulajdonságairól. A világon mindössze csak kettő (!) eredeti Albatros maradt fenn, amelyből egy az ausztrálok birtokában van.

A másik repülőgépről, a Pfalz DXII-ről nagyon kevés adatot ismerünk. Történetét sajnos mindmáig homály fedi. Csak annyit lehet biztosan tudni, hogy valamikor az I. világháború végén, a fegyverszünetkor került az ausztrál csapatok birtokába. A Pfalz típusnál már kicsivel jobb a helyzet, ugyanis összesen négy (!) példánya létezik szerte a világon.

2008 novemberében – a 90. évforduló alkalmából – nyílik meg az AWM-ben az új „Over the Front" (A front felett) című kiállítás, melynek a most felújítás alatt álló gépek is részesei lesznek. Ezeken kívül, további három – nemrégiben szintén megújult ausztrál gép – egy Se5a, egy Avro 504K gyakorló, és egy Airco DH9 – is bemutatásra kerül majd. Ezek a szerkezetek a háború végén, már nemcsak vadász, hanem bombázó és légi felderítő feladatokat is egyaránt elláttak. Már most előre tudható, hogy a modern multimédiás eszközök segítségével – többek között – például még eredeti légi harcot is megtekinthetnek a kiállítás látogatói. A cél az, hogy méltóképpen bemutassák: az ausztrál pilóták és katonák is ugyanúgy becsülettel küzdöttek az I. világháború véres harcaiban, mint más nemzet fiai.