Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is képzőművészeti alkotótábor

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. július 31. 18:58

A HM Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság – több évtizedes hagyományt ápolva – idén július 30. és augusztus 6. között rendezi meg a katonai képzőművészeti alkotótábort a Mátraházi Honvéd Rekreációs Központban.

Az 2012-es katonai képzőművészeti alkotótáborba való részvételre szóló felhívás fő célja változatlan volt: felfedezni és fejlődésükben támogatni azokat a katonákat, akik képzőművészeti tehetségükkel a későbbiekben is méltán szolgálják a magyar katonakultúra legjobb hagyományait.

Az alkotótábort a korábbi éveknél sokkal nagyobb érdeklődés kísérte, így a szervezők szándékának megfelelően a hivatásos és szerződéses katonák, valamint a honvédségi köztisztviselők és közalkalmazottak élveztek elsőbbséget a jelentkezések elbírálásánál.

A táborba idén is meghívtak két Mednyánszky-díjas művésztanárt, Duschanek János festőművészt és Szunyoghy András grafikusművészt, akik segítséget nyújtanak a résztvevőknek alkotói munkájuk kiteljesítésére, tehetségük kibontakoztatására.

Az alkotómunkához szükséges nyugodt és ihletet adó környezetet a művészek számára immár harmadik alkalommal biztosítja a Mátraházi Honvéd Rekreációs Központ.

Egyébiránt az első tábort 1974-ben Egerváron rendezték meg. Később Balatonlellén, Dömsödön, majd a Gödön működött a képzés, amely a francia, olasz, lengyel, román, horvát, litván, illetve kárpátaljai magyar katonaalkotók meghívásával nemzetközivé bővült.