Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Időfutam - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 14. 17:22

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag másfél évig takaréklángon működött a külföldi hadisírgondozó tevékenység. A pandémia szorításának enyhülésével aztán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) szakemberei újult erővel kezdhették a munkát, hogy behozzák a kényszerszünet okozta lemaradást.

MH_2021_10_borito

Mint azt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka magazinunknak elmondta: a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások gyakorlatilag ellehetetlenítették a külföldi hadisírgondozó munkát, feladataik csak egy kis részét tudták ellátni, mindenekelőtt helyi (az adott országban működő) társadalmi szervezetek bevonásával. A temetőfelmérések, a különböző felújítási munkálatok ellenőrzése, átvétele elmaradt vagy jobb esetben külső segítséggel valósulhatott meg.

– Lengyelországban például még a pandémia előtt vette kezdetét három, jelentős részben magyar érdekeltségű első világháborús katonai temető felújítása, melyet felerészt mi finanszíroztunk. A munka el is készült, de személyesen már nem tudtuk átvenni azt, így erre a krakkói magyar konzult kértük meg. Ugyanez a metodika működött a törökországi Gallipoliban 2020 novemberére felállított első világháborús osztrák–magyar tüzéremlékmű kapcsán is; ott az isztambuli konzul járt el az érdekünkben, míg Romániában, a karbantartáson átesett nagyszalontai temető átvétele a kolozsvári konzul által történt meg.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 15-én megjelenő számában!)