Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bogdán Tibor főtörzszászlós: közös célt kell kitűznünk magunk elé

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 14. 15:51

Az elmúlt három évben a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT) vezénylőzászlósa volt, amely időszak korábban soha nem tapasztalt kihívásokkal volt tele. Korábbi beosztásának tapasztalatairól nyilatkozott Bogdán Tibor főtörzszászlós az M1 aktuális csatorna október 13-ai, szerda esti műsorában.

Bogdán Tibor főtörzszászlós 2018 nyarától látta el az Amerikai Egyesült Államokban, Norfolkban a parancsnokság rangidős altiszti beosztását. Mint elmondta: a NATO érdekében katonai, stratégiai szinten dolgoztak, hiszen a parancsnokságnak a fő feladata az, hogy a lehető legjobb tanácsot adja a NATO katonai vezetőinek és az Atlanti Tanácsnak azzal kapcsolatban, hogy a jövő hadviselése milyen lesz.

02bogdantiborfotoHM-533x800

„Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy a jövő biztonsági környezete az rettentően bonyolult, tehát nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy hol és mikor jön a legnagyobb veszély. A másik pedig az, hogy a NATO hogyan készül fel erre közösen, hogyan fejleszti ki az emberi erőforrást nemzeti szinteken” – szögezte le a főtörzszászlós. Hozzátette: a NATO elkészítette - többi szervével együtt – a stratégiát, koncepciót, amit a nemzetek most ismernek meg.

Arra a kérdésre, hogy hogyan fogja tudni kamatoztatni a külszolgálat során elsajátított tudást itthon Bogdán Tibor főtörzszászlós úgy felelt: tapasztalatait úgy fogja hasznosítani, hogy részt vesz a Magyar Honvédség fejlesztésében, képzésében.

A főtörzszászlós elmondta: semmi sem elrendelt, semmi sem adott, mindenért meg kell keményen dolgozni. „Ez azt jelenti, hogy egyet kell értenünk, mielőtt változtatni akarunk. A közös célt ki kell tűznünk magunk elé, amennyiben ez nincs értelmezve mindenki számára - ha nem tudjuk, mit akar a vezetés, vagy azt nem fogadják el az emberek - akkor a változás vagy nehéz, vagy pedig visszafordul később. Ezt a tapasztalatot mindenképpen át kell építeni a Magyar Honvédségbe, hogy az emberek, a katonák, a beosztottak értsék azt, hogy kötelességük megismerni a parancsnoki szándékot, melynek támogatása csak úgy jöhet létre, hogyha hisznek abban” – hangsúlyozta Bogdán Tibor főtörzszászlós.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek