Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre szorosabb a V4-es katonai együttműködés

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. október 14. 18:21

„A V4 története megmutatja, hogy a Visegrádi Csoport komoly hozzáadott értéket képvisel Európa számára” - mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka október 14-én, a Visegrádi Négyek vezérkarfőnökeinek értekezlete utáni megállapodás aláírásakor.

V4 védelmi miniszteri találkozó KLAC2847

Többnapos tanácskozásra gyűltek össze október 13-14-én, Balatonakarattyán a V4-es országok legmagasabb szintű katonai vezetői. A találkozó első napján az ukrán delegáció is csatlakozott hozzájuk, amely további elemzésekkel segítette a megbeszélést. A magyar elnökség égisze alatt szervezett, csütörtökön véget ért találkozó sajtótájékoztatóján Daniel Zmeko vezérezredes, a szlovák vezérkar főnöke, Aleš Opata vezérezredes, cseh vezérkar hőnök, Rajmund T. Andrzejczak vezérezredes, lengyel vezérkarfőnök, valamint dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka vett részt.

Ruszin-Szendi altábornagy konstruktívnak és előremutatónak nevezte a megbeszélést. Mint mondta: a V4-es országok közös erőfeszítései a stabil és biztonságos Európa megerősítését célozzák. A találkozón szóba kerültek azok a kihívások, amelyek a gyorsan változó nemzetközi biztonsági környezetből fakadnak, illetve beszéltek a várható reakciókról is. Megállapodtak abban, hogyan használják ki a négy fél együttműködésében rejlő lehetőségek teljes potenciálját, hogyan szinkronizálják tevékenységeiket annak érdekében, hogy alkalmazkodjanak a hibrid hadviselésben és a kiberhadviselésben rejlő veszélyekhez. Beszéltek a közös kiképzési tevékenységekről, valamint elkötelezettségüket nyilvánították ki a NATO vállalás keretében létrehozandó V4-es Egyesített Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság megalakítása mellett.

V4 védelmi miniszteri találkozó KLAC2893

A konkrétumokra vonatkozó kérdésünkre dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy úgy válaszolt: vannak megkezdett programjaink, mint az EU BattleGroup, ugyanakkor megosztottuk egymással az új információkat, tapasztalatokat is. Megbeszéltük, hogy melyik ország haderőfejlesztése hogyan áll, hiszen a közös képességet ezek alapján tudjuk megosztani. Mint elmondta: „a V4-es országok haderői továbbra is együttműködnek, azért, hogy a legbiztonságosabb környezetet teremtsék meg állampolgárainknak és egész Európának”.

Rajmund T. Andrzejczak vezérezredes, lengyel vezérkarfőnök szerint a tanácskozáson fontos kérdéseket vitattak meg a globális és regionális biztonsági kihívásokról. Hangsúlyozta: a V4-es országok legfontosabb katonai célja a biztonságos regionális környezet kialakítása. Külön kiemelte a magyar Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program hatékonyságát és elismerően szólt az illegális migráció visszaszorításáról.

A tanácskozást záró megállapodás aláírásakor elhangzott: a V4-es országok katonai együttműködését a jövőben a felek még inkább szorosabbá kívánják fűzni.