Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Időjárás-jelentők

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. augusztus 6. 13:28

Ha a katonai meteorológiai szolgálat önálló fegyvernem lenne, bizonyára egy zöld levelibéka díszítené címerüket, karjelzésüket. Igaz, az időjárás változásait előre jelző brekegésére nem lehetne alapozni például a teljes katonai repülés meteorológiai támogatását, ahhoz sokkal inkább az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) Meteorológiai Központjának munkájára van szükség.

1595939726
Lassan, de biztosan szürkésfekete felhők foglalják el az imént még kék eget. Ebből eső lesz – állapítja meg a laikus, akinek általában fogalma sincs arról, hogy mennyire komplex jelenséget foglalt össze egy tömör mondatban. Ráadásul nem is biztos, hogy igaza lesz. Milyen felhők ezek? Lesz-e szél? Ha pedig lesz, milyen erősségű és irányú? Milyen alacsony lesz a felhőalap, és a tervezett időben vajon felszállhatnak-e a helikopterek? Ilyen és hasonló kérdésekre jó előre, táviratok formájában válaszolnak a veszprémi repülésmeteorológiai szakemberek – huszonnégy órás, folyamatos szolgálatban.

Veszprém lett a központ

Az MH LVIK Meteorológiai Központja tavaly november 28-án vette át a repülésmeteorológiai feladatokat az MH Geoinformációs Szolgálattól. Az országos hatáskörű központ parancsnokhelyettese, Formán Bence főhadnagy elmondta: mindennapi feladataik közé tartozik, hogy az MH LVIK különböző szakterületei – a hadműveleti központ, a légiirányító központ és a katonai légiforgalom-szervezési központ – számára biztosítsa a működéshez szükséges repülésmeteorológiai információkat.

„Légiirányítóinknak a lehető leghamarabb kell értesülniük az aktuális időjárási helyzetről, a várható változásokról. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a katonai repülőtereken, Kecskeméten, Szolnokon és Pápán, illetve a repülés során használt légterekben milyen idő várható" – mondja Formán Bence főhadnagy.

(Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin augusztus 10-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)