Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Időutazás a budai Vár gyomrában

Szöveg: mult-kor.hu/honvedelem.hu |  2008. március 13. 9:20

Több mint kétezer négyzetméteres kiállítás nyílt a budai Sziklakórházban. A tárlat időutazás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és polgári védelem mai ember számára ismeretlen világába. A történelmet több mint nyolcvan élethű, panoptikumi technológiával készült viaszfigura kelti életre az egykori Sziklakórház 1960-as évek óta érintetlen termeiben.

1595874311
Az újból “kinyitott" Sziklakórház évszázadokban korábban búvóhely volt, majd sebesülteket rejtegettek benne a törökök, termeiben az 1848-a forradalom lovas szekéren beszállított sérültjeit, majd az első világháború katonáit is operálták itt. A második világháború előtt értékőrző, a kormányzati méltóságok számára igénybe vehető óvóhely létesítését vette tervbe néhány magánvállalkozó. A költségek kímélése miatt a meglévő barlangokat kívánták erre a célra átalakítani, illetve átépíteni. Az építkezés során a meglévő üregeket összekötötték, és bejáratot nyitottak a Lovas út felől.

A már folyó építkezést később átvette a főváros, és sebészeti szükségkórházat létesített a tervek részleges átalakításával. 1943 végére a kórház üzemképes volt, a mintegy 300 személyes kórházban 600-700 embert ápoltak az ostrom alatt, a teljes barlangrendszerben pedig csaknem 20 ezer katona és környékbeli budai polgári lakos bujkált 1945 februárjában.
A kórház-múzeumot légkondicionálással látták el, de nemcsak ez működhetne, hanem egy esetéeges termonukleáris támadás esetén a “koros" röntgengép és a műtő is, a levegőszűrő berendezés is üzemképes lenne. A kórtermekben fekvő figurák ágya alatt ott a papucs, az éjjeliszekrényükön a Szit-szappan.

Az 56-os sebesültek külön kórtermet kaptak, a rádióból Nagy Imre hangja szól. A harcok során forradalmárokat éppúgy

1595874311
ápoltak itt, mint szovjet katonákat.

Kétféle túraajánlattal szolgál a Sziklakórház: az egy órás a kórház teljes területét bemutatja a műtőktől a kórtermeken át a működő 60-as évekbeli gépészetig (elektromos kapcsolórendszer, harcigáz-szűrő rendszer, víztározó.) Ez magában foglalja a félórás rövid túrát a hadiorvoslási kiállítással, de többletként megtekinthető még a teljes polgári védelmi kiállítás is.

A kórház csak vezetővel látogatható, e-mailen vagy telefonon kell bejelentkezni.

Hétfőn szünnapot tartanak, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 18 órakor indul a vezetés, szombaton és vasárnap három időpont közül választhat az érdeklődő: 16, 17 és 18 óra. Előzetes egyeztetéssel 10 fő fölött máskor is fogadnak látogatókat.