Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb téma a NATO csúcson

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 13. 9:34

NATO-források szerint egy Délkelet-Európát védő, kis hatótávolságú rakéták elleni védelmi rendszer kialakítása is téma lesz az atlanti szervezet április 2-től 4-ig tartandó bukaresti csúcstalálkozóján.

Az Amerikai Egyesült Államok olyan, a globális rakétavédelmi rendszerébe illeszkedő telepítéseket tervez Európába, amelyek a Csehország területén működő radarok és a Lengyelországban elhelyezendő elfogó rakéták segítségével Európa nagy részét megvédhetnék olyan esetleges rakétafenyegetéssel szemben, amely akár Irán, akár Észak-Korea részéről jelentkezik. Ám a rendszer nem tudná lefedni a délkelet-európai NATO-szövetségesek – Törökország, Görögország, Románia és Bulgária – területét. Márpedig e térség a Közel-Keletről nem túl nagy hatótávolságú rakétákkal is elérhető. Ez utóbbi területek védelmére a NATO különálló, kis hatótávolságú rakéták elleni védelmi rendszer telepítését fontolgatja. A kiépítés költségeit közel 30 milliárd euróra becsülik, de ez az összeg valamelyest lefaragható, ha a lokátorrendszert összekapcsolják a globális amerikai védelmi rendszerrel.

A bukaresti NATO-csúcson a vezetők várhatóan felkérik a szakértőket, hogy a 2009-es csúcstalálkozóig alaposabban dolgozzák ki a lehetséges megoldási javaslatokat.

Megállapodás egyelőre nem várható, de az állam-, illetve kormányfők megbeszélésétől előrelépést remélnek ebben a témában is.