Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így fordult a honvédség az esport felé

Interjú Kálmán Péter sportszakmai igazgatóval

Szöveg: honvedelem.hu / leet.hu |  2021. február 15. 17:50

Idén márciusban elindul a Digital Warriors, a Honvédelmi Sportszövetség CS:GO versenye, mellyel kapcsolatban Kálmán Péter sportszakmai igazgatót kérdeztük.

Ahogy annak részleteiről a napokban beszámoltunk, a Honvédelmi Sportszövetség egy új, ám igen komoly szereplőjévé vállhat a hazai e-sport életnek. A Digital Warriors CS:GO bajnokság egyik célja pedig, hogy megismertesse és népszerűsítse a hazai gamerek körében a Honvéd Kadét Programot, valamint hogy felkeltse a honvédelem iránti érdeklődést. Ennek leginkább most a CS:GO közösség örülhet, hiszen a verseny során nagyértékű nyeremények találnak gazdára, nem beszélve az óriási élményről. Azonban arról egyelőre kevés szó esett, hogy hogyan jött létre a verseny, illetve miért gondolta úgy a Honvédelmi Sportszövetség, hogy kiterjeszti tevékenységét az esportra? Erről a Honvédelmi Sportszövetség sportszakmai igazgatóját, Kálmán Pétert kérdeztük.

dw_flyer_best_byte

Ahogy külföldön, úgy Magyarországon is egyre népszerűbbek a játékok, illetve az esport. Mi vezetett addig, hogy a Honvédelmi Sportszövetség felfigyeljen rá?

Úgy gondolom, hogy ha a fiatalokat meg szeretnénk nyerni, akkor az ő nyelvükön kell megszólítanunk őket. Az informatika egyre jobban összefonódik az élettel, ez pedig hatással van mindenre, így természetesen a sportra is. Nem szerettünk volna ebből kimaradni.

Régóta vitatott téma, hogy az esport nevezhető-e sportnak. A Honvédelmi Sportszövetség pedig talán pont a fizikai sportot részesítette (eddig) előnyben. Ezek szerint megfér a kettő egymás mellett?

Igen, bár rengeteg ember szemében ez még mindig egy ellentét. A honvédség és az esport kapcsán fontos megemlíteni, hogy a haditechnika az egyik legfejlettebb ágazat a világon. Ma már számos fegyverzet és békét biztosító eszköz vezérlése monitorok mögül történik, így ez a kompetencia egyre nagyobb szerepet kap.

Mit szeretne elérni a szövetség az esport részvétellel?

Rövidtávú célunk, hogy a versenyzőink jól érezzék magukat, és később az az érzésük legyen, hogy „jó kis programot nyújtott a Honvédelmi Sportszövetség”. Hosszú távú célunk inkább az, hogy megszólítsuk azokat az embereket is, akiket más módon nem érnénk el. Szeretnénk megmutatni nekik, hogy a Honvédelmi Sportszövetség mivel is foglalkozik. Ha megismerik a tevékenységeinket, céljainkat lehet, hogy felkelti az érdeklődésüket és kipróbálják a szívükhöz közelebb álló aktivitásaink valamelyikét. Kicsit közhelyesnek hangzik, de az egyik vesszőparipánk a közösségteremtés, így bízunk benne, hogy egy plusz élmény jobban összekapcsolja a közösség tagjait.

cs-go-3-1

Honnan jött a Digital Warriors verseny ötlete?

Azt láttuk, hogy a COVID-19 járvány miatt bekövetkezett korlátozások után aktivitásaink, programjaink megálltak. Ez különösen azért is igaz, mert mi nem az élsport, hanem a szabadidős és tömegsport eszközeivel igyekszünk elérni a céljainkat. Sokat gondolkoztunk, hogy hogyan tudunk ebben a helyzetben közösségépítő, ugyanakkor a honvédelemre nevelő kezdeményezést indítani. Aztán megkeresett engem Mezei Péter, a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia szakmai igazgatója, akivel közösen dolgoztuk ki a Digital Warriors verseny menetét.

Nyilván ez a tevékenység most más, mint amivel korábban a szövetségben foglalkoztál? Hogyan kerültél a Honvédelmi Sportszövetség kötelékébe?

2017-ben kerültem a sportszövetségbe, mégpedig úgy, hogy megkerestek azzal, van egy most alakult szervezet, aminek az a célkitűzése: a társadalom és a honvédelem kapcsolatát erősítse a sport eszközeivel. Ekkor már láttam magam előtt, hogy különböző akadályokon keresztül fognak röpködni az emberek, úgy hogy közben lőnek, kúsznak, másznak, vízben, sárban, miközben morognak a harckocsik és a fejük fölött elhúznak a vadászgépek. Persze kiderült, hogy itt nem erről lesz szó. Aztán a cél maga nagyon megtetszett, rögtön tudtam azonosulni a feladattal.

A Digital Warriors verseny része egy újdonság, a Kadét-program. Hogyan, milyen céllal jött létre eredetileg a program?

A Honvéd Kadét Program már régi kezdeményezés, a Honvédelmi Minisztérium indította sok-sok évvel ezelőtt, külföldi minták alapján. A HS 2017-ben kezdett el a programban dolgozni és azóta is rengeteget fejlődött a rendszer. A cél az, hogy „belevalóbb” fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik bizonyos honvédelmi alapképességekkel már felvértezve folytatják tovább életüket. Ha emellett még a honvédelmi pályát választják hivatásuknak az külön jó és örülünk neki.

A Digital Warriors verseny kadét kategóriájában a Honvéd Kadét Programban résztvevő 15 kiemelt partneriskola kadétjai vesznek részt. Ezekből a középiskolákból összesen 32 csapat, több mint 160 diákja nevezett, akik februárban a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia félkészítő CS:GO edzésein vesznek részt. Az edzések már javában zajlanak, a kadét csapatokkal pedig a Lenovo Legion Honvéd edzői és játékosai foglalkoznak: Sc0rch, Sebi és C7upiX.

Miért pont a Counter-Strike-ra esett a választás? Milyen más játékok kerülhetnek szóba a jövőben?

Én is voltam kollégista és akkor csak ez volt. Péterrel mindketten tudtuk, hogy a CS alapvetően köthető a katonasághoz, miközben közösségépítő, kell hozzá szürke állomány is, trendi, népszerű és sok ember számára elérhető. Így döntöttünk a CS:GO mellett. A többi alternatíva még ködbe burkolódzik…

csgo

A szövetség ezek alapján szeretne lehetőséget biztosítani, de talán a Honvédség is kaphat valamit ettől. Ez lehetséges?

A Magyar Honvédség egy hatalmas fejlesztésen, fejlődésen esik át, ami példaértékű. Az újabb eszközökben kormányok helyett joysticket vannak, egyre több a digitális kijelző és kezelőfelület, egyre több a „kütyü” faktor. Mint már említettem, ezeknek a kezeléséhez szükség van azokra az alap kompetenciákra, amiket a fiatalok készségszinten ismernek. Ha ezt a fejlődést meg tudjuk mutatni a fiataloknak és még érdekli is őket, akkor sikeresek leszünk.

Hogyan kapcsolódik a Digital Warriors versenyhez a GamerLand?

A GamerLand lesz a LAN döntő helyszíne. Már voltam ott, amikor még csak a felújítás elején állt a komplexum, és őszintén szólva lenyűgöző. Tényleg egy külön kis világ. A játékosoknak és az edzőknek azt üzenem, hogy hajrá, hurrá, előre, kitartás! A rajongóknak meg azt, hogy kövessék a bajnokság alakulását és az online közvetítéseket!

A Digital Warriors selejtezőit, valamint a GamerLand finálé összes mérkőzését a Leet Esport Twitch csatornáján követhetik majd figyelemmel.

Forrás: leet.hu
Kapcsolódó cikkek