Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

In memoriam dr. Sztanojev György orvos ezredes

Szöveg: M. Tóth György |  2012. május 18. 10:57

A város szülöttére, dr. Sztanojev György orvos ezredesre, a Magyar Honvédség egykori Repülőkórházának osztályvezető főorvosára, kórházi fősebészre emlékeztek Battonyán. A Krajczáros Alapítvány és a város Szerb Általános Iskolájának immár ötödik alkalommal megrendezett közös ünnepségén megjelent a katona-egészségügy több képviselője, és ott volt a Szerb Országos Önkormányzat alelnöke, Rusz Borivoj is.

Dr. Sztanojev György orvos ezredes Battonyán született. Szegedi orvostudományi tanulmányait követően, 1962-ben lett hivatásos katona. Öt év csapatszolgálat után került Kecskemétre, a Magyar Honvédség Repülőkórházába.

Az orvosprofesszor az évek során sebészetből, baleseti sebészetből, szervezéstanból és katasztrófa-orvostanból szerzett szakképesítést. Osztályvezető főorvosként ment nyugdíjba, de haláláig a kórház fősebészeként dolgozott.

A rendkívüli egyéniség és kiváló sebész a délszláv válság időszakában misszióban is szolgált.

Életmentő műtétek sokaságát végezte, és gyógyult páciensek százai gondolnak hálával áldozatkész munkájára. Köztük Tóth Lajos soltvadkerti ácsmester is, aki az életét megmentő orvosról faszobrot mintázott, valamint szerb és magyar nyelvű emléktáblát készített. Az alkotásokat dr. Sztanojev György egykori általános iskolája előtt avatták fel 2008-ban − az akkori eseményen jelen volt többek között dr. Svéd László nyugállományú orvos altábornagy is.

A résztvevők a város érdeklődő lakosainak, az iskola diákjainak jelenlétében, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi alakulata katonáinak közreműködése mellett koszorúzták meg a néhai sebészprofesszor szobrát.

 Fotó: Krajczáros Alapítvány archívuma