Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India amerikai kazettás bombákat vásárol

Szöveg: Háború Művészete |  2010. december 11. 19:44

Az Egyesült Állomok Kongresszusa engedélyezte 512 darab CBU-105 típusú kazettás bomba eladását az indiai védelmi minisztérium számára. A Textron Systems Corp. által elnyert megrendelés ellenértéke közel 260 millió dollár, amelyért a cég több mint félszáz éles bomba mellett 44 darab kiképző bombát is leszállít az indiai megrendelő számára.

India még 2008-ban kereste meg a Pentagont a bombavásárlással kapcsolatban. Akkor az Egyesült Államok védelmi minisztériumának Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége (Defense Security Cooperation Agency) értesítette a Kongresszust az esetleges szerződés lehetőségéről. Az amerikai védelmi minisztérium véleménye szerint az eladással az USA segíti az indiai légierőt abban a tekintetben, hogy ezzel növeli az amerikai légierővel történő kompatibilitását, növeli a légierő működőképességét.

A CBU-105 típusú kazettás bombát a Textron Systems cég fejlesztette ki a CBU-97 fürtös bomba egység (Senzor Fused Weapon = Érzékelővel Ellátott Fegyver) alapjain. A CBU-105 az ellenség páncélozott technikai eszközeinek, valamint légvédelmi objektumainak megsemmisítésére szolgál.

CBU-97 fürtös bomba éles tesztje
Egy 420 kg tömegű CBU-105 tíz darab BLU-108/B irányított résztöltetet foglal magába, amelyek infravörös önvezérlő fejjel vannak ellátva.

Az ENSZ a kazettás bombák alkalmazását embertelen fegyvernek minősítette és azok betiltásán dolgozik. A 2008. májusi dublini konferencián elfogadott egyezmény elméletileg 2010. augusztus 1-jén életbe lépett. Az egyezmény csupán az azt aláíró és ratifikáló országok számára kötelező érvényű. Eddig 104 ország írta alá az egyezményt. Az aláírók között van Franciaország, Németország és Spanyolország. Nagy-Britannia és Olaszország aláírta, de nem ratifikálta az okmányt. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India, Pakisztán és Izrael alá sem írta az egyezményt.
Az Egyesült Államok 2018-tól akarja betiltani a kazettás bombákat. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményében az általános leszerelés terén elért jelentős haladásnak nevezte, hogy harminc ország ratifikálta az egyezményt, és felszólított minden országot, kövesse a példájukat.