Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zsűritag lett a mesterszakács

Szöveg: Szűcs László |  2010. december 12. 7:11

Eddigi közel négy évtizedes szakmai munkája elismerésének tartja Gulyás Károly mesterszakács, a Magyar Honvédség közalkalmazottja, az MH Támogató Dandár étkezdevezetője, hogy a Nemzetközi Szakácsszövetség (World Association of Chefs Societies – WACS) a közelmúltban beválasztotta a zsűritagjai közé.

Gulyás Károly 1980 óta dolgozik közalkalmazottként a Magyar Honvédségben. Több mint egy évtizede a Magyar Honvédség Szakács Csapatának tagja, sőt az utóbbi években vezetője. Azaz most már csak volt, hiszen azzal, hogy a nemzetközi szövetség beválasztotta zsűritagjai közé, átállt a „,másik oldalra", s a versenyeken a továbbiakban már nem indulóként, hanem bírálóbíróként vesz részt.

1595911256

– Magyarországon mindössze négyen vagyunk tagjai a WACS zsűrijének, velem együtt három szakács és egy cukrász – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Károly, hozzátéve: nagyon komoly oktatáson kellett átesnie ahhoz, hogy a testület tagja lehessen.

A magyar katonaszakácsok a közelmúltban vettek részt Luxemburgban a Nemzetközi Szakács Világbajnokságon – mint beszámoltunk róla, innen két ezüstéremmel tértek haza –, ahol Károly részt vett a WACS kétnapos oktatásán. E kurzus elvégzése a feltétele annak, hogy valaki zsűritag lehessen.

Az oktatásra azonban nem is olyan egyszerű bekerülni, nagyon komoly kritériumoknak kell a jelöltnek megfelelni. A több évtizedes szakmai múlt és az angol nyelv ismerete mellett hazai versenyzési gyakorlat, valamint külföldi zsűrizési tapasztalat is szükséges. Ráadásul a jelöltet a nemzeti szövetségnek kell delegálnia.

Szerencsére Károly harminchét esztendőre visszanyúló szakmai múltját jól ismerik a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségnél, így nem volt akadálya annak, hogy részt vegyen a WACS oktatásán.

Ezt követően lett tagja a nemzetközi szövetség zsűrijének.

Mint elmondta: e testületben az a feladata, hogy a különböző rendezvényeken és versenyeken – a meghatározott szabályzók szerint – értékelje a résztvevők teljesítményét és munkáját. Persze mindez azzal is jár, hogy a jövőben versenyzőként már nem erősítheti a Magyar Honvédség Szakács Csapatát, a szakmai vezetőjük azonban továbbra is ő marad, s a felkészüléseket is vezetni fogja. A csapat előtt egyébként a következő nagy cél a 2012-es erfurti szakácsolimpiára történő felkészülés, és a versenyen való jó szereplés.

– Nagyon örülök, hogy a WACS zsűrijének tagja lettem, eddigi szakmai munkám elismerése ez a cím – mondta Károly, aki egyébként biztos benne, hogy a katonaszakács csapat nélküle is szép eredményeket fog elérni a hazai és a nemzetközi versenyeken is.