Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai delegációnak repült a PAK FA

Szöveg: JETfly |  2010. szeptember 7. 14:11

Az orosz „Szuhoj” cég 2010. augusztus 31-én bemutató repülést hajtott végre a Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexuma (PAK FA) az indiai védelmi minisztérium, valamint az ország hadiipari komplexum delegációja számára. A bemutató repülésre egy Moszkva melletti repülőtéren került sor.

A Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexumának (PAK FA) repülése tíz percig tartott. Ez idő alatt a repülőgép kissebességű repülést hajtott végre, valamint néhány, nagy állásszögön végrehajtott manővert mutatott be.

A repülőgép manőverezőképességének bemutatása kapcsolatos az indiai-orosz megbeszélésekkel, amelynek keretében India az orosz PAK FA alapjain kívánja kifejleszteni saját ötödik generációs repülőgépét. 2010 júliusában Mihail Pogoszjan úgy nyilatkozott, hogy a szerződés Indiával még ebben az évben aláírásra kerülhet.

Korábban az orosz nemzeti katonai-műszaki együttműködési szolgálat első helyettese, Alekszandr Fomin úgy nyilatkozott, hogy az orosz-indiai fejlesztésű repülőgép, amely Indiában az FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft – Ötödik Generációs Vadászrepülőgép) elnevezést kapta hat-tíz év időtartam alatt készülhet el. A fejlesztésben indiai oldalról a Hindustan Aeronautics (HAL) cég vesz részt, amely napjainkban licenc szerződés alapján Szu-30MKI típusú harci gépek gyártását végzi.
Korábban indiai hírügynökségi információk szerint a HAL nem kevesebb, mint huszonöt százalékkal részesedik a projektből, amelynek teljes költsége eléri a nyolc-tíz milliárd dollárt. Feltételezések szerint a repülőgép indiai verzióját exportálni is kívánják a jövőben.