Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai helikopterek korszerűsítése

Szöveg: JETfly |  2008. június 25. 11:47

Az indiai haditengerészet fejlesztési tendert írt ki tizenhét Sea King típusú tengeralattjáró elleni helikopter korszerűsítésére 300 millió dollár értékben. A feljavítás tartalmazza az elavult alkatrészek cseréjét, modern repülőelektronika, érzékelők és fegyverzet integrációját, továbbá javítják a tengeralattjárók elleni képességeket is. A Sea King helikopterek fregattok és repülőgéphordozók fedélzetén szolgálnak.

A fejlesztési tendert június 13-án küldték ki francia, izraeli, brit és amerikai cégeknek. A kiírás szerint a korszerűsítési munkákat az indiai haditengerészet Kochiban található bázisán kell végrehajtani. A húsz évvel ezelőtt, a brit Westland Helicopterstől vásárolt forgószárnyasok alkatrészhiánnyal küszködnek, mivel 1999-ben az Egyesült Államok embargót hirdetett India ellen.
Jelenleg a Sea King helikoptereket kutató-mentő, tengeralattjáró elleni és tengeri járőrözési feladatokra használják. A korszerűsítés után a forgószárnyasok alkalmasak lesznek éjjel-nappal, bármilyen időjárási viszonyok között repülni.

A feljavítás modern fegyverzet integrálását, mint a két darab hajó elleni rakétát (ASM) is tartalmazza. Az ASM-nek több mint ötven kilométer a hatótávolsága és lopakodó jellemzői is vannak. A beépített új radarnak képesnek kell lennie hatvannégy célpont automatikus követésére és átfogó felszíni felügyeleti feladat ellátására.

A kiírt tender kapcsán az indiai védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a továbbiakban újabb tengeralattjáró elleni helikoptereket és MiG-29K típusú vadászgépeket vásárolnak.