Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai katonai segítséget kért Afganisztán

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 14. 12:44

Afganisztán Indiát kérte fel, hogy segítsen a lázadások leverésére specializált különleges egységek kiképzésében. India ugyanis jelentős tapasztalattal rendelkezik az iszlám terrorizmus és a felkelések leverése terén.

Többek között sikeresen meghiusított egy nagyobb felkelést Kasmírban, de az ország egyéb területein is hatékonyan száll szembe a törzsi szeparatista és a kommunista felkelőkkel.

Afganisztán ezen kívül az orosz helikopterei karbantartási munkálataiban is szeretné India segítségét kérni. India 2001 óta látja el Afganisztánt humanitárius segélyekkel, de többen (például Pakisztán) is megvádolták azzal, hogy katonai segítséget nyújt az országnak. Ez azonban nem igaz, hiszen csak biztonsági személyzetet küldött az indiai segélyosztók védelme érdekében, tehát eddig konkrét katonai közreműködésről nem beszélhettünk. Az afgánok ugyanakkor részben Pakisztánt okolják az országban elszaporodó erőszakos cselekmények miatt, ezért egy katonai delegációt küldenek Kasmírba, hogy tanulmányozzák az indiaiak terrorellenes tevékenységét.