Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerdepó a faluban

Szöveg: Szűcs László |  2008. április 14. 16:12

A tizenötödik héten, azaz április 7–13-a között 77 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül tizenhárom esetben soron kívül kellett a tűzszerészeknek intézkedniük. Idén eddig összesen 567 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegvezető-helyettese.

Április 7-én, a Tolna megyei Simontornyára vonult ki a tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével. A Mátyás Király utcában, egy építkezésen ugyanis világháborúból visszamarat lövedékeket találtak. A honvédség tűzszerészei megállapították, hogy egy 82 milliméteres aknagránát és egy 76 milliméteres repeszgránát került elő a földből, amelyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Április 10-én Zalaegerszegre, a Vörösmarty utcába hívták a tűzszerészeket. Az egyik társasház udvarában lévő fáskamrában ugyanis lövedékekre bukkantak az ott lakók. A Strak Vince törzsőrmester vezetésével kiérkező járőr megállapította, hogy az előkerült 80 milliméteres aknagránát és a 75 milliméteres srapnel gránát nem tartalmaz robbanóanyagot, így azokat a központi gyűjtőhelyre szállították.

Ugyanezen a napon Sopronba is ki kellett vonulnia honvédség tűzszerészeinek. A városi rendőrkapitányságra ugyanis közel száz darab, a német Mauser típusú fegyverhez használható lőszert vittek be helyi lakosok. A lőszereket Pintér Norbert főtörzsőrmester a központi gyűjtőhelyre szállította.

A Heves megyei Vécsre szintén április 10-én ment ki egy honvédségi tűzszerész járőr. A település területén ugyanis egy nagyobb, világháborús lőszerlerakatra bukkantak a helyiek. Ezen a napon Kelemen Ferenc törzsőrmester, járőrparancsnok 80 darab, 37 millimétere páncélgránátot semmisített meg, s emellett biztonságba helyezett ezer darab 20 milliméteres lövedéket, száz darab 37 milliméteres páncélgránátot, valamint 40 darab, 40 milliméteres repeszgránátot. Mivel feltételezhető, hogy az egykori lőszerdepó környékén lehet még világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezet, a tűzszerészek ezen a héten újra átvizsgálják a területet.

Április 11-én Szolnokról, a Kassák Lajos utcából érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a vízelvezető árokban világháborús lövedék van. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy szerencsére nem robbanószerkezetet, hanem mindössze egy rozsdás fémpalackot sodort magával az árokba az esővíz. A tűzszerészek riasztása azonban nem volt felesleges, hiszen egy rozsdás fémdarabról csak a szakember tudja megállapítani, hogy az emberi életre veszélyes-e, vagy sem.

Április 13-án a főváros XXII. kerületéből, a Hajó utcából értesítették a tűzszerészeket, hogy a Duna-parton robbanószerkezetet találtak. A Szalay Attila zászlós vezette tűzszerész járőr a helyszínen megállapította, hogy a folyóból egy 45 milliméteres páncélgránát került elő. Szerencsére nem volt olyan rossz állapotban, hogy a helyszínen kelljen megsemmisíteniük, így a központi gyűjtőhelyre szállították.