Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai MiG-29-esek a pakisztáni határra

Szöveg: JETfly |  2009. október 8. 15:14

Az indiai légierő úgy határozott, hogy felújított MiG-29-es vadászgépeit a pakisztáni határ közelébe telepíti. A védelmi minisztérium hivatalos tisztviselője szerint a korszerűsített repülőgépek a határ menti Punjab tartomány Adampur légibázisára kerülnek.

Az első 6 darab Oroszországban felújított MiG-29-est 2010 közepére szállítják le, a fennmaradó gépeket pedig 2013-ra.

Az orosz RSzK-MiG-gel kötött, 850 millió dollár értékű szerződés értelmében 62 darab MiG-29-est modernizálnak úgy, hogy ne csak elfogó-vadászokra kirótt feladatokat láthassanak el, hanem vadász-bombázóként is megállják a helyüket, azaz bármely időjárási körülmények között, nagy pontossággal szárazföldi és tengerfelszíni statikus, illetve mozgó célok leküzdésére is alkalmasak legyenek. A felújítás tartalmazni fog egy multifunkciós Zsuk-ME radart, új fegyverzetvezérlési és repülés elektronikai rendszert. Ezenkívül a MiG-ek képesek lesznek a látóhatáron túli légiharcra, és függeszthetők lesznek új generációs légiharc és levegő-föld rakétákkal, továbbá precíziós bombákkal.

A légierő a fennmaradó MiG-29-es flottát is korszerűsíteni kívánja az orosz technológia szerint, melynek köszönhetően a repülőgépek műszaki üzemidejét 40 évre növelhetik, a MiG-ek pedig többfeladatú vadászrepülőgépekké válhatnak.