Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiának sem kell a Gripen

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 30. 14:35

A svéd Saab AB április 27-én hivatalosan is bejelentette, hogy az indiai védelmi minisztériumtól kapott információk alapján a Gripen NG nem jutott be India MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft) tenderének utolsó körébe. A tender értelmében az indiai légierő 10,4 milliárd dollár értékben szerez be 126 harci repülőgépet, melyekkel a kiöregedő MiG-21 flottát váltanák le. Az előzetes tervek szerint az MMRCA tender keretein belül megvásárolt gépeket 2014-től állítanák hadrendbe.

A Saab AB elnök-vezérigazgatója a hír kapcsán elmondta: „A Gripen NG-vel egy világszínvonalú, következő generációs típust ajánlottunk fel Indiának, melyet technológiai transzferrel és elérhető áron kínáltunk. Annak ellenére, hogy nem jutottunk be a döntőbe, továbbra is nyomon követjük a tender alakulását, és ha az indiai védelmi minisztériumnak további információkra lenne szüksége, biztosítani fogjuk. Biztosak vagyunk abban, hogy a Gripen, ami eleget tesz a nemzetközi piac legmagasabb követelményeinek, a legjobb választás India légiereje számára."

A napvilágra került információk szerint – annak ellenére, hogy ezeket a védelmi minisztérium hivatalosan még nem erősítette meg – a tender győztese két európai versenyző (az EADS Eurofighter Typhoon és a Dassault Rafale) közül kerülhet ki. Hivatalosan eddig csak a Gripen bukását erősítették meg, így az amerikai típusok (F-16IN Super Viper és F/A-18E/F Super Hornet) és az oroszok MiG-35-öse is reménykedhet még. Az MMRCA győztesét várhatóan még idén kihirdetik, ezt követően az indiai légierő 18 gépet közvetlenül a gyártótól vásárol meg, míg a fennmaradó 108 példányt a helyi Hindustan Aeronautics Ltd. építi.